Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πολυτεχνείο: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για δικτατορία – Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα

- Advertisement -
  • Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τι πιστεύουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για την 21η Απριλίου, το Πολυτεχνείο αλλά και γενικά για τις δικτατορίες;

Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν 3.058 άντρες και γυναίκες, που συμμετείχαν στη μεγάλη πανελλαδική έρευνα «Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς», την οποία διενήργησε η aboutpeople για λογαριασμό του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023.

Η δικτατορία

Στην ερώτηση αν σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι ίσως προτιμότερη από τη δημοκρατία:

Το 81,8% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Το 15,7% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.

Υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά γενικά στη δικτατορία και όχι στη δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Οι απαντήσεις με βάση την ηλικιακή κατηγορία των ερωτηθέντων, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις, με εξαίρεση την ηλικιακή κατηγορία 17-24 όπου το ποσοστό συμφωνίας παρουσιάζεται σχετικά αυξημένο (19%).

Σχετικά αυξημένο είναι επίσης το ποσοστό στους άντρες έναντι των γυναικών (18,6% έναντι 12,9%) και στους έχοντες/ουσες δευτεροβάθμια εκπαίδευσης συγκριτικά με όσες/ους έχουν τριτοβάθμια (20,3% έναντι 13%).

Σε ό,τι αφορά τις κατηγοριοποιήσεις με βάση την ψήφο στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, τα αποτελέσματα είναι τα εξής ως προς τα ποσοστά θετικής απάντησης:

ΝΔ 15%
ΣΥΡΙΖΑ 5,7%
ΠΑΣΟΚ 9,1%
ΚΚΕ 4,9%
Σπαρτιάτες 65,9%
Ελληνική Λύση 45,6%
Νίκη 47,4%
Πλεύση Ελευθερίας 15,4%

Με βάση την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, τα αποτελέσματα είναι τα εξής ως προς τα ποσοστά θετικής απάντησης:

Αριστερά 6%
Κεντροαριστερά 7,4%
Κέντρο 11,7%
Κεντροδεξιά 16,6%
Δεξιά 37,3 %
Δεν πιστεύω σε αυτούς τους διαχωρισμούς 23%
Η δικτατορία της 21ης Απριλίου
Στο ερώτημα αν η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε και θετικές όψεις:

Το 70,9% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.
Το 19,7% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.
Το 9,4% δεν εκφράζει άποψη.
Στις απαντήσεις με βάση την ηλικιακή κατηγορία των ερωτηθέντων, η ηλικιακή κατηγορία 17-24 καταγράφει το μικρότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων (12,6%), ενώ η ηλικιακή ομάδα 55-64 το μεγαλύτερο (22,8%).

Ένα 19,5% δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή θα ήταν ένα χρήσιμο κόμμα αν δεν πραγματοποιούσε εγκληματικές ενέργειες

Θα μπορούσε να γίνει λόγος και για αντιστροφή της εικόνας σε σχέση με τη γενικής ερώτηση για τη δικτατορία. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το 19% του «Δεν ξέρω-Δεν απαντώ» που καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 17-24.

Σχετικά αυξημένο είναι επίσης το ποσοστό στους άντρες έναντι των γυναικών (22,9% έναντι 16,8%), στους έχοντες/ουσες δευτεροβάθμια εκπαίδευσης σε σχέση με όσες/ους έχουν τριτοβάθμια (25,5% έναντι 16,5%), καθώς και στους διαμένοντες εκτός Αττικής έναντι των κατοίκων του Λεκανοπεδίου (22,3% έναντι 16,6%).

Σε ό,τι αφορά τις κατηγοριοποιήσεις με βάση την ψήφο στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, τα αποτελέσματα είναι τα εξής ως προς τα ποσοστά θετικής απάντησης:

ΝΔ 23,9%
ΣΥΡΙΖΑ 6,4%
ΠΑΣΟΚ 10%
ΚΚΕ 4,7%
Σπαρτιάτες 68,3%
Ελληνική Λύση 56,9%
Νίκη 55,9%
Πλεύση Ελευθερίας 16,8%

Με βάση την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, τα αποτελέσματα είναι τα εξής ως προς τα ποσοστά θετικής απάντησης:

Αριστερά 4,7%
Κεντροαριστερά 9,4%
Κέντρο 13,8%
Κεντροδεξιά 26,1%
Δεξιά 50,7%
Δεν πιστεύω σε αυτούς τους διαχωρισμούς 27,9%

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Στην ερώτηση για το κλασικό fake news των χουντικών σχετικά με τη μη ύπαρξη νεκρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου,

Το 76% απαντά ότι υπήρξαν νεκροί στην εξέγερση.
Το 10,7% απαντά ότι δεν υπήρξαν.
Το 13,3% δεν εκφράζει άποψη.

Με βάση την ηλικιακή κατηγορία των ερωτηθέντων, οι απαντήσεις περί μη ύπαρξης νεκρών είναι πιο αυξημένες στις ηλικίες 55 και άνω, κάτι που καταρρίπτει το στερεότυπο ότι οι νέοι δεν ξέρουν την Ιστορία μας ενώ οι οι πιο μεγάλοι τη γνωρίζουν καλύτερα.

Αυξημένο είναι επίσης το ποσοστό στους άντρες έναντι των γυναικών (13,8% έναντι 7,6%), κάπως αυξημένο στους/στις έχοντες/ουσες δευτεροβάθμια εκπαίδευσης σε σχέση με όσες/ους έχουν τριτοβάθμια (12,3% έναντι 9,8%), ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά σε όσους-ες κατοικούν εκτός Αττικής έναντι των κατοίκων του Λεκανοπεδίου (10,2% έναντι 11,3%).

Σε ό,τι αφορά τις κατηγοριοποιήσεις με βάση την ψήφο στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, τα αποτελέσματα είναι τα εξής ως προς τα ποσοστά άρνησης ύπαρξης νεκρών στο Πολυτεχνείο:

ΝΔ 15,2%
ΣΥΡΙΖΑ 2,6%
ΠΑΣΟΚ 4,1%
ΚΚΕ 3,8%
Σπαρτιάτες 37,7%
Ελληνική Λύση 21,7%
Νίκη 19,8%
Πλεύση Ελευθερίας 7%

Με βάση την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, τα αποτελέσματα είναι τα εξής ως προς τα ποσοστά αμφισβήτησης:

Αριστερά 1,9%
Κεντροαριστερά 2,9%
Κέντρο 8,2%
Κεντροδεξιά 21%
Δεξιά 25,7%
Δεν πιστεύω σε αυτούς τους διαχωρισμούς 11,3%

Η αμφισβήτηση ή οι αμφιβολίες για τη δημοκρατία εντοπίζονται μόνο στα δεξιά

Παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια για τη λειτουργία της δημοκρατίας, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (81,8%) απορρίπτει κατηγορηματικά την όποια αντιδημοκρατική εκτροπή.

Η αμφισβήτηση ή οι αμφιβολίες για τη δημοκρατία εντοπίζονται μόνο στα δεξιά. Δεν έχουμε δηλαδή αμφίπλευρη αμφισβήτηση της δημοκρατία;.

Στην ερώτηση για το αν σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι προτιμότερη από τη δημοκρατία, απαντάει θετικά το 6% των αυτοτοποθοτούμενων στην Αριστερά και το 50,7% των αυτοτοποθετούμενων στη Δεξιά.

Στην ερώτηση περί δικτατορίας γενικά, την αντιδημοκρατική τοποθέτηση υιοθετεί το 15,7% κι ένα 4,8% δεν απαντά.

Στην ερώτηση περί 21ης Απριλίου την αντιδημοκρατική τοποθέτηση υιοθετεί το 19,7% κι ένα 9,4% δεν απαντά.

Στην ερώτηση για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου την αντιδημοκρατική τοποθέτηση υιοθετεί το 10,7% κι ένα 13,3% δεν απαντά.

Με βάση λοιπόν τις απαντήσεις, μπορούμε να διατυπώσουμε την εκτίμηση ότι ο σκληρός πυρήνας όσων εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις είναι στο 10%.

Υπάρχει ένα δεύτερος κύκλος (πιο χαλαρός) που τείνει ευήκοον ους στην αμφισβήτηση της δημοκρατίας, ο οποίος αγγίζει το 20%.

Υπο προϋποθέσεις, φαίνεται να υπάρχει κι ένα κοινό πέρα από τον δεύτερο κύκλο, που δεν θα απέρριπτε a priori ακροδεξιές τοποθετήσεις.

Προς επίρρωσιν της εκτίμησης, να σημειωθεί ότι στην έρευνα του Eteron ένα 19,5% δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή θα ήταν ένα χρήσιμο κόμμα αν δεν πραγματοποιούσε εγκληματικές ενέργειες, ενώ ένα 2,8% τη θεωρεί πατριωτικό κόμμα με κοινωνική προσφορά.

 

πηγή

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑντρεαςΛεκκαςΟυαλλια 🏆🏆50 χρόνια περασαν από την εξέγερση !!Απο τότε και μετά σε κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου βλεπουμε πολλά και διαφορά ,πορείες φασαρίες αναρχικούς αντίκυβερνητικους αντιεξουσιαστές κλπ κλπ !!Τα βρίσκουν και τα κάνουν όλα αυτά τα περιθωριακά άτομα !!Σημερα είχαμε ακόμα μια παράσταση των γνωστών αγνώστων !Αυτη την φορά την πλήρωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλακης που τον άρχισαν στους φραπέδες και τα φρεντο τα καλόπαιδα των Εξαρχειων !Να δούμε του Κασσελακη τι θα του πετάξουν 🤔🤔κάτι υποψιάζομαι αλλά Αστο θα μας κόψει το μπλογκ !!Νεολαια 2023 λεμε μετά !!

  2. Πιανουν καποιοι στο στομα τους τον Κασσελακη, που τουλαχιστον επαγγελματικως (οχι πολιτικως ακομη) ειναι επιτυχημενος. Σκεψου τι θα πετουσαν στους αποτυχημενους σε ολους τους τομεις. Απο Fish and chips μεχρι sausages with onion gravy….

  3. Και από την άλλην πάλι, έμα πως να εμπνέει εις τα μάτια της κοινής γνώμης, εκτίμηση, υπόληψη και σεβασμό, αγαπητέ και φίλε Αντρέα, ετούτος ο “άντρας ο ασήκωτος και πολλά βαρύς”, καθώς επίσης και ο γιδοβοσκός αυτός, συν μαζί και νταής, όταν εις την κατάθεση στεφάνου, για όσον αφορά την πεντηκοστή αυτη επέτειο του Πολυτεχνείου, προσήλθε και ενεμφανίσθει εκεί, με φόρμα και γενικότερα, με μίαν αθλητική περιβολή, ως σαν να πεταγόταν μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς του, να αγοράσει ένα πακέτο τσιγάρα η τίποτα καραμέλες και τσίχλες, η ως σάν επίσης να καθόταν και να βαρούσε εις “το ψαχνό” τις ανυπεράσπιστες και αδύναμες γυναίκες, η – και ακόμη – και ως σσν να έκανε τζόκινγκ εις την παραλία του Φλοίσβου, του Μπάτη και του Παλαιού Φαλήρου Αττικής, η και πρωινή ενόργανη, γυμναστική! Αφενός νισάφι, αλλά και έλεος με αυτόν, αλλά και αφετέρου, ηθικόν δίδαγμα, λοιπόν: Ο κάθε άνθρωπος, εκτιμιέται, υπολήπτεται, αλλά και αγαπιέται, με τις χάρες του, αυτός! Τασος

  4. Υπόψιν, εκλεκτού, σεβαστού και αξιοτίμου νταή – γιδοβοσκού, αλλά και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κυρίου Νικολάτση Ανδρουλάτση, ενταύθαν. Μερικές λοιπόν, απλές συμβουλές, αλλά και απλά μαθήματα ψυχικής ευγένειας, λεπτότητος (λέμε τώρα, μιας και στην προκείμενη περίπτωση τον αράπη και αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς), καθωσπρεπισμού, “savoir vivre” και ιπποτισμού, προς τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και αυριανό πρωθυπουργό. Κύριε πρόεδρε. Κύριε γιδοβοσκέ: Δεν σηκώνουμε χέρι στις γυναίκες, για κανέναν λόγο και ΠΟΤΕ!! Ο,τιδήποτε και αν μας πουν η και αν… δεν μας πουν, αυτές!!Για παράδειγμα, κύριε νταή – γιδοβοσκέ μου, εγώ – εν προκειμένω – τι θα έπρεπε δηλαδή, να κάνω? Να σηκώνω κάθε τόσο την χερούκλα μου και να την χτυπάω, να την βαράω και να κοπάναω, ετούτη την σύζυγό μου, η οποία όπως έχω ξαναπεί, εις τα πάντα όλα μου εναντιώνεται, με κοντράρει, καθότι είναι ένα διαρκές, αλλά και μόνιμο και συνεχές πνεύμα αντιρρησίας και αντιλογίας, αυτή! Πόσο μάλλον, που έχει φτάσει εις το εσχατον σημείο να με ψέγει, να με μέμφεται και να με εγκαλεί, μέχρις ακόμη και για κατά φαντασίαν της, όσο και για υποτιθέμενα “κερατώματα” και απιστίες μου!! Ποιόν εμένα, τον πλέον “ολοκληρωτικά, αλλά και τυφλά αφοσιωμένο”, είλωτα & “κάματο εργάτη” (εδώ πάει γάντι μια Κεφαλλονίτικη παροιμία & ρήση το “πάρε άντρα απ’ το Ληξούρι, να έχεις συγχρόνως και άντρα και γαϊδούρι”), καθώς και πιστότερο σύζυγο του πλανήτη της γης, μην πω και ολάκερου του διαπλανητικού σύμπαντος, όσο επίσης και αστεροειδούς Γαλαξία, μαζί!! Τασος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog