- Στις ράγες υλοποίησης μπήκε σήμερα το έργο των 238,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων που διατηρούν τα 390 Υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Ειδικότερα, ξεκίνησε το σκανάρισμα των πρώτων εγγράφων στο Υποθηκοφυλακείο της Νέας Σμύρνης δίνοντας το σήμα της εκκίνησης για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά πέντε τμήματα του έργου τα οποία αντιστοιχούν σε διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες της χώρας.
Η σύμβαση για το συγκεκριμένο έργο είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούνιο και αφορά στη σάρωση του αρχείου 14 υποθηκοφυλακείων, με μέγεθος που φτάνει τις 50 εκατομμύρια σελίδες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που είχαν γίνει.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει τα υποθηκοφυλακεία:
· Αθηνών με 22 εκατ. σελίδες
· Πειραιώς με 7 εκατ. σελίδες
· Νίκαιας με 3,8 εκατ. σελίδες
· Καλλιθέας με 3 εκατ. σελίδες
· Σαλαμίνας με 2,5 εκατ. σελίδες
· Γλυφάδας με 2,5 εκατ. σελίδες
· Π. Φαλήρου με 2,4 εκατ. σελίδες
· Ν. Σμύρνης με 1,8 εκατ. σελίδες
· Βούλας με 1,1 εκατ. σελίδες
· Αίγινας με 1,1 εκατ. σελίδες
· Πόρου με 1 εκατ. σελίδες
· Κυθήρων με 0,6 εκατ. σελίδες
· Σπετσών με 0,25 εκατ. σελίδες
· Ύδρας με 0,148 εκατ. σελίδες
Υποθηκοφυλακεία
Συνολικά τα αρχεία των 390 Υποθηκοφυλακείων της Ελλάδας, τα οποία τηρούσαν το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών και το σύστημα ενεχύρων, ανέρχεται σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις σε περίπου ένα δισ. σελίδες, καθιστώντας το έργο πολύ μεγαλύτερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί (είχε εκτιμηθεί περίπου στις 600 εκατομμύρια σελίδες).
Από το 2018 έχει αποφασιστεί η σταδιακή κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και η μετάβαση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ημερών ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αρμοδιότητα το Κτηματολόγιο κ. Κώστας Κυρανάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο στόχος του κλεισίματος των υποθηκοφυλακείων τον Ιανουάριο του 2024 θα τηρηθεί.
Σκοπός του έργου των 238,4 εκατ. ευρώ είναι να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο των αναλογικών συστημάτων, το οποίο θα ενημερώνεται εφεξής ψηφιακά και θα χρησιμοποιείται για τη διενέργεια έρευνας στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου.
Επιπλέον πάνω στα μεταδεδομένα (κωδικός υποθηκοφυλακείου και δήμου/ΟΤΑ, αριθμοί τόμων, σελίδων, εγγράφων, πράξεων κ.ά.) θα στηριχθούν ειδικές εφαρμογές ώστε πολίτες και επαγγελματίες (π.χ. δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω διαδικτύου.
Ψηφιοποίηση
Το έργο της ψηφιοποίησης περιλαμβάνει βιβλία μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια.
Η σάρωση θα είναι έγχρωμη και σε καλή ανάλυση. Κάθε συνεργείο θα ολοκληρώνει το σκανάρισμα στο σύνολο των εγγράφων-βιβλίων του κάθε υποθηκοφυλακείου πριν μεταβεί στο επόμενο.
Για τη διασφάλιση της ποιότητας καταχώρισης θα πραγματοποιούνται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Τα πρώτα ψηφιακά αρχεία θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμα online στο τέλος του 2024 ενώ το συνολικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαιτέρως σφιχτά αφού χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
OT