Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Το Ηραίο Περαχώρας και ο φάρος του ακρωτηρίου Μελαγκάβι

- Advertisement -
  • Στην Περαχώρα, πολύ κοντά στη λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης, βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Ο ναός της Ήρας Ακραίας υψώνει ακόμη τα ερείπιά του απέναντι στο πέλαγος. Πλάι του, στο ακρωτήριο Μελαγκάβι, υψώνεται ένας καταπληκτικός φάρος που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο δρόμος που έρχεται από τη λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης σταματάει εδώ, στο δυτικό άκρο της χερσονήσου της Περαχώρας που οι αρχαίοι ονόμαζαν Πειραίον, ή Πειραία (πέρα από την Κόρινθο χώρα).

Κοιτάζοντας από ψηλά τον μικρό γαλήνιο όρμο, θα δείτε τα ερείπια του ιερού της Ήρας Ακραίας που συνομιλούν με τον άνεμο και την αρμύρα εδώ και αιώνες, ψιθυρίζοντας θρύλους και ιστορίες ανθρώπων και αρχαίων θεών.

Η παράδοση λέει πως εδώ ήρθε η Μήδεια για να θάψει τα παιδιά της, δολοφονημένα από την ίδια για να εκδικηθεί τον άπιστο σύζυγό της Ιάσονα.

Οι ιστορικοί περιγράφουν τους θαλασσοπόρους Κορίνθιους που αφιέρωναν αναθήματα στη θεά Ήρα, πριν βάλουν πλώρη προς την Αδριατική σε αναζήτηση νέων αποικιών και οι αρχαιολόγοι, με πρώτο τον Humphrey Payne, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, που έκανε ανασκαφές μεταξύ 1930-1933, καταγράφουν ότι αυτό που αντικρίζετε ήταν ένα σπουδαίο ιερό που άκμασε τον 6ο αιώνα π.Χ.

Η ακτινοβολία του ήταν τέτοια που ξεπέρασε τα σύνορα της περιοχής. Όπως φαίνεται από τα αφιερώματα, εδώ έφθαναν άνθρωποι από την Αργολίδα, τη Λακωνία, τη Ρόδο, τη Χίο, την Αττική και άλλα μέρη.

Στο λιμανάκι όπου θα κατεβείτε για να περιηγηθείτε, κτίστηκε στους γεωμετρικούς χρόνους ο αρχικός ναός που αφιερώθηκε στην Ήρα Ακραία. Τον ύστερο 6ο αιώνα κατασκευάστηκε άλλος ναός, σε δωρικό ρυθμό. Ο σηκός με το άγαλμα της θεάς βρισκόταν λίγα μέτρα δυτικά του γεωμετρικού, στη θέση του οποίου κατασκευάστηκε βωμός για τελετουργικές θυσίες.

Στην άκρη του λιμανιού τα ερείπια του μνημειακού διώροφου κτιρίου της Στοάς έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα και αξία. Η κιονοστοιχία του ισογείου είναι δωρικού ρυθμού και του ορόφου ιωνικού, ένας συνδυασμός που κάνει το μνημείο σπουδαίο πρώιμο δείγμα ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Πιθανόν να χρησίμευε για να κάθονται οι επισκέπτες και να φυλάσσονται τα αναθήματα. Τον 4ο αιώνα π.Χ. η ακμή του ιερού συνεχίστηκε και έγιναν αναπλάσεις, παράλληλα με αυτές της αρχαίας κώμης που βρισκόταν στα βορειοανατολικά. Αυτά τα ευρήματα θα δείτε περιηγούμενοι στην επάνω πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, μακρύτερα από το λιμανάκι.

ΕΚΕΙ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ Η ΑΨΙΔΩΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ -ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ– ΜΕ 11 ΠΕΣΣΟΥΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ (ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΧΙΚΑ ΩΣ ΙΕΡΟ ΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΙΑΣ) ΚΑΙ Η ΙΕΡΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΦΙΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΥ. ΤΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ.

Η λειτουργία του λατρευτικού χώρου της Ήρας Ακραίας πρέπει να διακόπηκε απότομα τον 2ο αιώνα π.Χ. Θεωρείται ότι λεηλατήθηκε από τις ρωμαϊκές λεγεώνες αμέσως μετά τη Μάχη της Λευκόπετρας (146 π.Χ.) ακολουθώντας την τύχη της Κορίνθου που ισοπεδώθηκε. Ο χώρος ίσως κατοικήθηκε ξανά την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας (31 π.Χ.-324 μ.Χ.), μα με το πέρασμα των αιώνων εγκαταλείφθηκε.

Το 1991 η ευρύτερη περιοχή του Ηραίου Περαχώρας κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος. Έχουν γίνει έργα ανάδειξης και υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες που θα σας βοηθήσουν κατά την περιήγηση.

Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου, στο ακρωτήριο Μελαγκάβι, ορθώνεται ένας εντυπωσιακός πέτρινος φάρος με τετράγωνο πύργο. Θεωρείται ένας από τους ωραιότερους στην Ελλάδα και από το 2001 έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Κτίστηκε το 1897 και λειτουργούσε με πετρέλαιο. Από τότε καθοδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό προς τη Διώρυγα της Κορίνθου. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός, επαναλειτούργησε το 1947 και το 1982 έγινε ηλεκτρικός. Αξίζει να ανεβείτε ως εκεί, ειδικά την ώρα του δειλινού για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.

 

travel.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog