Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Είχε προβλεφθεί καταστροφή στη Θεσσαλία – Από τα 26 αντιπλημμυρικά μέτρα δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα

- Advertisement -

Αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν την ολιγωρία και την ανετοιμότητα της χώρας για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων καιρικών φαινομένων, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, η πολιτεία είχε στη διάθεσή της ήδη από το 2018 έκθεση με μοντέλα που προέβλεπαν το κακό που θα μπορούσε να συμβεί στον θεσσαλικό κάμπο με τρομερή ακρίβεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το 2018 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και προέβλεπε 26 μέτρα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2022 έγινε η πρώτη Έκθεση αξιολόγησης δηλαδή το τι έχει γίνει. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς κανένα από τα 26 μέτρα δεν είχε υλοποιηθεί.

Τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί με βάση κάποια σενάρια. Στη Θεσσαλία τα σενάρια προέβλεπαν υπερχείλιση κεντρικής κοίτης του ποταμού Πηνειού και 12 παραποτάμων. Σε αυτή την περίπτωση θα καλύπτονταν με νερό οικισμοί και καλλιέργειες σε Παλαμά, Αστρίτσα, Μεταμόρφωση, Βλοχό, και πόλη Λάρισας.

Όπως και έγινε, και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια…

Με βάση αυτά τα σενάρια είχαν καταρτιστεί κάποια μέτρα όπως:

– Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών, το οποίος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

– Ταμιευτήρας νερού στη Λάρισα, έργο που δεν ξεκίνησε καν.

– Εθνικό Μητρώο Πλημμυρικών Συμβάντων, για την υλοποίηση του οποίου έγινε προκήρυξη διαγωνισμού συμβούλου μόλις το 2023.

– Δίκτυο συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων, ωστόσο ακόμα δεν έχουν εγκατασταθεί σταθμοί.

Ποιοι είναι οι μη προσβάσιμοι οικισμοί στη Θεσσαλία
Ποια είναι, όμως, αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον οδικό άξονα στη Θεσσαλία και ποιες περιοχές που πλημμύρισαν είναι ακόμα αποκομμένες;

Στο τρίγωνο Λάρισα-Καρδίτσα-Τρίκαλα όλες οι βασικές αρτηρίες είναι πλέον ανοιχτές. Από χθες, δε, το απόγευμα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα του οδικού άξονα Τρικάλων-Λάρισας, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης καταβάλλονται όντως μεγάλες προσπάθειες ούτως ώστε να ανοίξει. Προς το παρόν παραμένει κλειστή λόγω των πλημμυρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών.

Το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 11.946 κλήσεις. Έχουμε προβεί στη διάσωση 4.590 συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε 9.579 κλήσεις, 3.576 διασώσεις συμπολιτών μας και συνολικά 2.900 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων-Καρδίτσας οι περισσότερες περιοχές είναι πλήρως προσβάσιμες, όπως ο Παλαμάς, οι Σοφάδες, ο Κοσκινάς, Ψαθοχώρι, Φαρκαδόνα, Καλογριανά, Μεγάλα Καλύβια, Πηνειάδα. Ενώ πρόσβαση μόνο με μεγάλα οχήματα έχουμε σε περιοχές όπως η Μεταμόρφωση, η Μαραθέα, η Κόρδα και ο Βλοχός.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, στον Βλοχό οι κάτοικοι παραμένουν με τη θέλησή τους και είναι ασφαλείς. Όπως και στις υπόλοιπες περιοχές, είναι ασφαλείς. Ωστόσο, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκαν εκεί από το πρωί, και σήμερα και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Ο οικισμός Κεραμίδι Τρικάλων παραμένει μη προσβάσιμος, ενώ οι κάτοικοί του έχουν αποχωρήσει. Επίσης το ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο Τρικάλων είναι κατεστραμμένο, αποκλεισμένο και εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης πραγματοποιείται με ελικόπτερο. Επίσης, γίνεται προσπάθεια διάνοιξης δρόμων μέσω δασικών οδών από την Πύλη Τρικάλων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και πιο συγκεκριμένα στους οικισμούς Άγιο Θωμά, Νέα Σμύρνη, Ιπποκράτη, πραγματοποιούνται πλέον αντλήσεις υδάτων. Στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας Γιάννουλη Λάρισας πραγματοποιούνται μεταφορές συμπολιτών μας όλο το χρονικό διάστημα από το πρωί με πλωτά μέσα.

Παράλληλα, έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το ρεύμα από τη Λάρισα προς τον Τύρναβο και πραγματοποιούνται εκεί μεταφορές με αστικά λεωφορεία. Οι περιοχές Αμφιθέα, Ομορφοχώρι και Πλατύκαμπος είναι πλέον προσβάσιμες.

Τέλος, στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγκαλα, Αλεξανδρινή, Στόμιο, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, παραμένουν δυνάμεις σε προληπτική επιτήρηση του πλημμυρικού φαινομένου.

ΠΗΓΗ: TheTOC

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog