Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σχέδιο αποκατάστασης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

- Advertisement -
  • Αποφάσεις για την ανάπτυξη του Εβρου μετά τις μεγάλες πυρκαγιές με διεκδίκηση και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ δέσμη μέτρων σε δύο κατευθύνσεις, αφενός στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αφετέρου στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή.

Το Μαξίμου αναζητά λύσεις – άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες – στην περιφέρεια που δοκιμάστηκε σκληρά από τις φωτιές και έχει κινητοποιήσει τοπικούς φορείς και επιστήμονες (ιδίως για το δάσος της Δαδιάς) για την «επόμενη μέρα» της.

Μετά την Πάρνηθα και τη Ρόδο, ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στον Εβρο προτού βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει της διεθνούς έκθεσης και αφότου στην Αλεξανδρούπολη είχε βρεθεί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, στοχεύοντας σε διττό μήνυμα: ότι ο Εβρος και συνολικά η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (σημειωτέον, είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού κατά 7,6% μετά τη Δυτική Μακεδονία) είναι πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι θα δρομολογηθούν παρεμβάσεις για «διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Χαρακτηριστική η αποστροφή του Μητσοτάκη «θα είμαι προσωπικά κοντά τους, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους», κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με αφορμή την αναφορά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Σλοβενία μετά τις σαρωτικές πλημμύρες, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα πήρε – «όχι ευκαταφρόνητη» – υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι αντίστοιχη στήριξη θα διεκδικήσει η Αθήνα σε πρώτη φάση για τον Εβρο.

«Για τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους» όπως είπε, μιλώντας για υποχρέωση της Ευρώπης «στο πλαίσιο της αναθεώρησης των προϋπολογισμών να στηρίξει την πολιτική προστασία και την αποκατάσταση των ζημιών».

Συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αποκατάσταση του δάσους της Δαδιάς έχει ζητήσει από τον αντιπρόεδρό της Μαργαρίτη Σχοινά ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Διευκολύνσεις σε πυρόπληκτους

Για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής ενώ για τον πρωτογενή τομέα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: ολοκλήρωση της καταγραφής για το ζωικό κεφάλαιο εντός Σεπτεμβρίου και εξόφληση εντός Οκτωβρίου, διευκολύνσεις σε πυρόπληκτους που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα (νέοι αγρότες κ.λπ.), μία πίστωση 3 εκατ. για ζωοτροφές για τρεις μήνες κ.ά.

Με την παραδοχή ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών «εκ του αποτελέσματος δεν τα καταφέραμε όσο καλά θέλαμε», ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κλιματική κρίση αφορά το παρόν αλλά και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας» καθώς επελαύνει η κακοκαιρία Daniel.

Ο ίδιος βρέθηκε άλλωστε και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για επιτόπου ενημέρωση. «Ίσως έχουμε τόσο σημαντική μεταβολή λόγω της κλιματικής κρίσης, που δεν ξέρω πια αν θα έχουμε εποχές να διακρίνουμε. Αυτό που προηγείται βέβαια είναι η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στρατηγικός σχεδιασμός και για την αποκατάσταση των περιοχών, σχεδιασμός για το μέλλον.

Είναι πολύ βαρύ το έργο, αλλά πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και ο Μητσοτάκης μίλησε για «σχεδιασμό» ενός πιο ανθεκτικού κράτους, όπως αναμένεται να κάνει αναλυτικά στο τέλος της εβδομάδας από τη ΔΕΘ. «Ο πήχης των πολιτών μπαίνει όλο και πιο ψηλά γιατί τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε πιο ακραίες εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης» είπε, ζητώντας συστράτευση της κοινωνίας και τους κράτους σε όλα τα επίπεδα.

 

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog