- Αχτίδα ελπίδας για τις τρανς γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες, καθώς αισιόδοξα είναι τα νέα για τις μεταμοσχεύσεις μήτρας.
Θα μπορούσαν όσοι άνθρωποι γεννήθηκαν χωρίς μήτρα να βιώσουν τελικά την εγκυμοσύνη; Μπορεί να φαίνεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας όμως είναι πιθανό να γίνει σύντομα πραγματικότητα.
Στις αρχές του 2022, ένας χειρουργός με έδρα το Νέο Δελχί θα επιχειρούσε σύντομα μεταμόσχευση μήτρας σε μια τρανς γυναίκα. Η επέμβαση δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ με επιτυχία ακόμη σε άτομα που είχαν προσδιοριστεί αρσενικά κατά τη γέννηση τους και η ανακοίνωση προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων σχετικά με τις συνέπειες τέτοιων διαδικασιών.
Η μεταμόσχευση μήτρας εξακολουθεί να είναι σε μια αρκετά πειραματική διαδικασία, αλλά σε όλο τον κόσμο, αυτές οι μεταμοσχεύσεις έχουν ήδη επιτρέψει σε ορισμένες γυναίκες που πάσχουν από υπογονιμότητα με παράγοντα την μήτρα – που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως μη αναστρέψιμη κατάσταση – να γεννήσουν επιτυχώς.
Μεταμόσχευση μήτρας
Πριν από λίγες ημέρες χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δότρια τη αδερφή της.
Η 34χρονη ήταν «απίστευτα χαρούμενη» με την επιτυχία της εννιάωρης επέμβασης, σύμφωνα με την ιατρική ομάδα πίσω από την πρωτοποριακή διαδικασία. Η γυναίκα γεννήθηκε με μια σπάνια πάθηση, με αποτέλεσμα η μήτρα της να είναι υπανάπτυκτη. Η αδερφή της δώρισε την μήτρα της, έχοντας κάνει δύο παιδιά.
Περισσότερες από 90 μεταμοσχεύσεις μήτρας έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, της Κίνας, της Τσεχίας, της Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Σερβίας και της Ινδίας, με τις περισσότερες να αφορούν ζωντανό δότη. Ως αποτέλεσμα έχουν γεννηθεί περίπου 50 μωρά.
Η γυναίκα που έλαβε τη μήτρα γεννήθηκε με σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει περίπου μία στις 5.000 γυναίκες, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο πρώτος τοκετός με μεταμοσχευμένη μήτρα
Ο πρώτος τοκετός από μεταμόσχευση μήτρας έλαβε χώρα στη Σουηδία, το 2014. Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας φαίνεται ότι θα γίνουν μια κύρια διαδικασία στο εγγύς μέλλον, με περίπου 90 μεταμοσχεύσεις μήτρας να πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο στα τέλη του 2021, με αποτέλεσμα τη γέννηση περίπου 50 παιδιών.
Μέχρι στιγμής, γεννήσεις από μεταμοσχεύσεις μήτρας πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες που είχαν οριστεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση. Αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα έχουν πυροδοτήσει την ελπίδα σε ορισμένες τρανς γυναίκες σχετικά με την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Είναι δυνατή η μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκες;
Ο Stephen Wilkinson και ο Nicola Williams μελετούν τις ηθικές συνέπειες της ανθρώπινης αναπαραγωγής εδώ και αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι ακόμη νωρίς για τις μεταμοσχεύσεις μήτρας γενικά, είπαν στο Euronews, και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
«Υπάρχει πολλή έρευνα που πρέπει να γίνει ακόμη και εντός του υπάρχοντος παραδείγματος», δήλωσε ο Wilkinson, καθηγητής Βιοηθικής στο τμήμα Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Θρησκείας του πανεπιστημίου.
«Όταν λοιπόν οι τρανς γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στη [μεταμόσχευση μήτρας], θα υπάρξουν πολλά κλινικά και επιστημονικά ερωτήματα και πολλοί λόγοι για να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την επέκτασή της σε μια άλλη κοινότητα, ειδικά όταν δεν έχει καν εφαρμοστεί στην κλινική πράξη ή όταν όλα αυτά έχουν γίνει σε ένα αρκετά περιορισμένο ερευνητικό περιβάλλον». «Υπάρχουν ορμονικοί και ανατομικοί λόγοι» εξηγεί.
Οι επιπτώσεις
Αν υποθέσουμε ότι οι μεταμοσχεύσεις μήτρας θα γίνουν ρουτίνα, ασφαλείς και αποτελεσματικές για τις υπογόνιμες ασθενείς που εκχωρούνται ως γυναίκες κατά τη γέννησή τους, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι διαθέσιμες και στις τρανς γυναίκες, λένε οι ειδικοί.
«Από ηθικής άποψης, δεν βλέπω καμία αντίρρηση στο να προσφέρουμε αυτή την παρέμβαση σε τρανς γυναίκες», δήλωσε ο Wilkinson.
«Υπάρχουν πολλοί θετικοί ηθικοί λόγοι που συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Έτσι, αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις τρανς γυναίκες ως γυναίκες και να αποδεχτούμε την ταυτότητα φύλου τους και να τις αντιμετωπίσουμε ισότιμα στο νόμο και στις κοινωνικές πρακτικές, φαίνεται ότι η αξίωσή τους είναι εξίσου ισχυρή με οποιονδήποτε άλλο».
Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες θεωρούν την εμπειρία της κύησης και την ίδια την εγκυμοσύνη ως εξαιρετικά σημαντική.
Σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, οι Wilkinson και Williams διεξήγαγαν έρευνα σε 182 διαφυλικές γυναίκες για να μελετήσουν τις αναπαραγωγικές τους φιλοδοξίες.
Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι μια μεταμόσχευση μήτρας θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, ενώ οι περισσότερες συμφώνησαν ότι η δυνατότητα κύησης και γέννησης παιδιών θα ενίσχυε την αντίληψη της θηλυκότητάς τους.
Ακριβώς όπως η επιθυμία να βιώσουν την εμπειρία της κύησης έχει ωθήσει την έρευνα για τη μεταμόσχευση μήτρας σε γυναίκες που πάσχουν από υπογονιμότητα λόγω μητρικού παράγοντα, οι μεταμοσχεύσεις μήτρας σε τρανς γυναίκες θα πρέπει επίσης να εξεταστούν υπό το ίδιο πρίσμα, καταλήγουν οι ερευνητές.
in.gr