- «Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης, την οποία συνεχίζει να κατηγορεί σύσσωμη η αντιπολίτευση για «ανικανότητα» διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα, αλλά και για «αδιαφορία» στον τομέα της πρόληψης.
Για «Βατερλώ» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, για… «εκκένωση στο Μαξίμου» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύει ότι ο πρωθυπουργός «ποτέ δεν έχει κρυφτεί πίσω από την ευθύνη», σε μία έμμεση παραδοχή ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
Όσο όμως κι αν επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία τα – πράγματι – δύσκολα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού και την αύξηση μέσων πυρόσβεσης σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, γεγονός παραμένει ότι κάθε χρόνο ζούμε τα ίδια και χειρότερα και, όπως σημειώνουν τα κόμματα, «δεν υπάρχει δικαιολογία» για μία κυβέρνηση που μετρά ήδη μία τετραετία στη διακυβέρνηση του τόπου.
Φάμελλος: Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη
Το γεγονός ότι ο νόμος της πολιτικής προστασίας του 2020 είναι ανενεργός, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, που περιόδευσε στον Έβρο και τη Ροδόπη, ως επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος.
Και τόνισε πως «δεν μπορεί έναν από τους δυσκολότερους καύσωνες να τους αντιμετωπίζουμε με 3.600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική», ενώ σημείωσε πως στην ίδια κατεύθυνση, «πρέπει να έχουμε στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες με στελέχη και προσωπικό και με ένα εκτεταμένο, επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα έργων πρόληψης δασικών πυρκαγιών», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το ότι «έχουμε ως χώρα μόνο 0,5% απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας».
«Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη εκ των υστέρων για μια κυβέρνηση ήδη τεσσάρων χρόνων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι ο Έβρος θα είναι πυλώνας ασφάλειας της χώρας, αλλά οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς με 6 ημέρες πυρκαγιές και με το νοσοκομείο τους σε εκκένωση», για να τονίσει πως «χρειαζόμαστε μία σοβαρή, αξιόπιστη, ισχυρή και έξυπνη Πολιτεία».
«Το 112 στο Μαξίμου: Αναζητείται ο πρωθυπουργός»
Για «τεράστιο έλλειμμα ασφάλειας» και «χώρα σε κρίση» έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το 112 ήχησε… στην κυβέρνηση και εκκενώθηκε το Μαξίμου: Αναζητείται ο πρωθυπουργός».
Παράλληλα, τόνισε πως, ενώ η χώρα είναι «καμένη γη, με 400.000 στρέμματα καμένα μέχρι σήμερα και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ο αρμόδιος υπουργός μιλάει για τη… Χαβάη», και την ίδια ώρα «στρατόπεδα καίγονται και αποθήκες πυρομαχικών ανατινάζονται».
Ανδρουλάκης: Το κλειδί είναι η πρόληψη
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τα πυρόπληκτα χωριά του Δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη, μίλησε για «βιβλική καταστροφή στη Θράκη» και επισήμανε πως «τα όσα συμβαίνουν στην Πάρνηθα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, και οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, αποκαλύπτουν την ανάγκη η πατρίδα μας να επενδύσει στην πρόληψη, για να αποκτήσουμε την ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής».
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Πρέπει να ακολουθήσουμε βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Να επενδύσουμε προφανέστατα στα εναέρια μέσα, αλλά το κλειδί της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας αποδεικνύεται και φέτος ότι είναι η πρόληψη», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Το «Βατερλώ» και η «ατομική ευθύνη»
Την ίδια στιγμή, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, μίλησε για «Βατερλώ» της κυβέρνησης στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της ασφάλειας.
Άσκησε, επίσης, κριτική στις αναφορές του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, περί ανάληψης από τους πολίτες της «ατομικής ευθύνης» τους, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει επικοινωνιακά ότι όλα τα έκαναν ‘ωραία και καλά’, τη στιγμή που καίγεται πολλαπλάσια δασική έκταση, τη στιγμή που θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, όταν φλέγονται κομβικές εγκαταστάσεις, όπως ενδεικτικά οι εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, όταν ασθενείς και βρέφη νοσοκομείου μεταφέρονται κακήν – κακώς σε ντροπιαστικές συνθήκες κ.ο.κ.».
ΚΚΕ: Τα στοιχεία τα λένε όλα
Εν τω μεταξύ, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην Κομισιόν για τις ελλείψεις πυροσβεστών και αντιπυρικού σχεδιασμού πρόληψης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επικαλούμενοι τα στοιχεία της Eurostat στην ερώτηση που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζουν πως «από το 2021 στο 2022, οι επαγγελματίες πυροσβέστες σε όλη την ΕΕ μειώθηκαν κατά 2.800», αφού υπήρχαν 359.780 επαγγελματίες πυροσβέστες το 2022, αποτελώντας το 0,2% της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ, τη στιγμή που αυξάνονται οι μεγάλες πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη.
Οι ειρωβουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, βιώνουν την «χρόνια υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Σωμάτων τους», με την Ιταλία να έχει έλλειψη άνω των 2.000 πυροσβεστών και την Ελλάδα 4.500.
«Ο δε ευρωενωσιακός μηχανισμός ανακύκλωσης των ελάχιστων πυροσβεστικών δυνάμεων, μέσων και υποδομών ονόματι RESC-EU (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας) ενεργοποιείται τις πλείστες φορές ‘κατόπιν εορτής’, ή όταν έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, διαιωνίζοντας μάλιστα τις τραγικές ελλείψεις», υπογραμμίζουν.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση της Ευρωβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, «οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν τα εξοντωτικά ωράρια, την επικίνδυνη παλαιότητα των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας».
in.gr