Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η «χαμένη ευκαιρία» για τον Β. Παπαϊωάννου και… η προοπτική Μήλιου!

- Advertisement -

Λάθος η επιλογή του πρ.αντιδημάρχου να μην συμπορευτεί με τον νυν δήμαρχο;

Γνωστή στους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς κύκλους η πρόθεση του Βαγγέλη Παπαϊωάννου, επιχειρηματία της πόλης, εκλεγμένου στο ΔΣ Κορίνθου με την παράταξη Καλλίρη το 2019, Αντιδημάρχου στην Αρχή Νανόπουλου μετά την πολιτική συγχώνευση των παρατάξεων και πλέον ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κορινθίων.

 

Η ενασχόληση του και εμπλοκή του το 2019 με τον συνδυασμό που δημιουργήθηκε με τις ευλογίες του τότε προέδρου της ΝΟΔΕ Κορινθίας Χρήστου Κορδώση και ουσιαστικά αποτέλεσε τον 2ο συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας στο δήμο Κορινθίων, είχε την προοπτική, δεδομένου ότι ο τότε επικεφαλής Πελοπίδας Καλλίρης είναι ένα στέλεχος κομματικό με πορεία σε δοτές θέσεις και όχι εκλεγμένες, της διαδοχής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2023.

Η πεποίθηση νίκης ωστόσο δεν αποτυπώθηκε εκλογικά. Ο συνδυασμός ΔΥΝΑΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ κατετάγη 4ος στις προτιμήσεις των Κορινθίων με ποσοστό 16,28%, και 5 έδρες στο συμβούλιο των 33ων, μεταξύ των εκλεγμένων και ο Βαγγέλης Παπαϊωάννου.

Η μη εκλογή ωστόσο και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κόρινθο, σε συνάντηση με το νέο δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου «τον πήραμε τον δήμο, δήμαρχε» ,δρομολόγησαν ενέργειες και εξελίξεις που ούτε τα στελέχη της ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ούτε και ο τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Κορδώσης , που επίσης εξελέγη, δεν περίμεναν, την απορρόφηση δηλαδή της παράταξης από την παράταξη του δημάρχου.

Η απορρόφηση δε έγινε με κάθε επισημότητα, στις 11 Ιουνίου 2020, στο γραφείο του δημάρχου Κορινθίων οι επικεφαλής έδωσαν τα χέρια, οι υπογραφές έπεσαν και οι θέσεις, λίγες μέρες μετά, δόθηκαν υπό το σύνθημα «Συμμαχία για την Εξέλιξη του δήμου Κορινθίων.

Μόνη ένσταση και ανεξαρτητοποίηση (τελεσίδικη και όχι πρόσκαιρη όπως του Γ.Πιέτρη που τελικά και συνεργάστηκε και θέση έλαβε έως τον Ιούνιο ου 2023), αυτή του Χρήστου Κορδώση ο οποίος, ως ο γεννήτορας της παράταξης Καλλίρη κόντρα στην παράταξη Νανόπουλου το 2019 δεν μπορούσε τώρα, παρά την ήττα, να βρεθεί στον ίδιο χώρο μαζί του, να είναι μέλος της παράταξής του (είχε άλλωστε αποχωρήσει επίσημα από την συμμαχία πολιτών ένα χρόνο πριν από τις εκλογές), τι κι αν ο στόχος της εκλογικής νίκης είχε ευοδωθεί και ένα χαρτοφυλάκιο θα ήταν πολύ πιθανό.

Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που λένε πως ο Βασίλης Νανόπουλος ποτέ δεν θα έδινε θέση στον Χρήστο Κορδώση αφού εκείνα που τους χωρίζουν δεν είναι αυτοδιοικητικά δεδομένα αλλά προσωπικής υφής.

Ο κ.Βαγγέλης Παπαϊωάννου, μετά την απορρόφηση της παράταξης με την οποίαν εξελέγη, ανέλαβε αντιδήμαρχος . Στην πορεία των 3,5 ετών που διετέλεσε στην θέση, οι αρμοδιότητες άλλαξαν αρκετές φορές με τάση μείωσης. Το έργο που έκανε ή δεν έκανε το είδαν οι πολίτες και θα το κρίνουν, θα το συγκρίνουν με τους επόμενους που ανέλαβαν και στην Πολιτική Προστασία και στον ηλεκτροφωτισμό και στο πράσινο.

Λίγο πριν την παραίτηση του (τέλη Ιουνίου 2023) από την θέση Αντιδημάρχου Πρασίνου και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – η παραίτηση ήρθε 3 ημέρες πριν από την επίσημη λήξη της θητείας του και με τον δήμαρχο Κορινθίων να μην προτίθεται να την ανανεώσει αφού ο κ. Παπαϊωάννου ήταν ένας από τους λεγόμενους «καλλιρικούς» που τους τελευταίους μήνες – ο δήμαρχος το είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2022 καλώντας να παραδώσουν χαρτοφυλάκια και θέσεις- στέκονταν με λόγια και πράξεις απέναντι από την δημοτική αρχή- οι εναπομείνασες αρμοδιότητες ήταν του πρασίνου και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με το πράσινο να μην βιώνει τις καλύτερες στιγμές του και τον τομέα της διακυβέρνησης να είναι ουσιαστικά ένα πεδίο ασαφές.

Ο Αντιδήμαρχος δεν προχώρησε ποτέ σε απολογισμό έργου και εννοούμε τελικό απολογισμό θητείας 3,5 ετών (δεν είναι και λίγα) αφού το κείμενο της παραίτησης του συνοδεύτηκε από έναν απολογισμό του 2022 ο οποίος σε αρκετά σημεία, όπως τα πάρκα τσέπης, δεν ισχύει (!) το εν λόγω έργο δεν έχει υλοποιηθεί, δεν έχει καν ξεκινήσει!

Τα πάρκα τσέπης ανακοινώθηκαν παρουσία Δημάρχου στις 7 Νοεμβρίου 2022 και, έως την παραίτηση του αντιδημάρχου δεν είχαν καν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης

Η παραίτηση και αποχώρηση από το συνδυασμό του Δημάρχου έκλεισε για τον Βαγγέλη Παπαϊωάννου την πόρτα της δημαρχιακής υποψηφιότητας που προσδοκά!

Αν ισχύουν όσα λέγονται στα αυτοδιοικητικά πηγαδάκια, ο κ. Παπαϊωάννου θα ανακοινωθεί ως υποψήφιος με την παράταξη του κ. Νίκου Σταυρέλη. Στην περίπτωση αυτή και βέβαια στην περίπτωση εκλογής Σταυρέλη, το μόνο που έχει να περιμένει είναι μια θέση αντιδημάρχου ξανά!

Ο Νίκος Σταυρέλης, έχοντας αγωνιστεί για την δημαρχεία και εφόσον την κατακτήσει, δεν φαίνεται ως σενάριο πιθανό να την εγκαταλείψει σε μια μόνο θητεία. Επομένως και το 2028 ο κ. Παπαϊωάννου δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος, όχι με αυτόν τον συνδυασμό τουλάχιστον και στην περίπτωση πάντα που ο Νίκος Σταυρέλης θα επέλεγε εκείνον ως διάδοχο και όχι κάποια από τα στελέχη της ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ που έχουν σταθεί στο πλευρό του με όλους τους τρόπους από τη αρχή, στελέχη όπως ο κ.Δημήτρης Μανωλάκης που, θα λέγαμε, δεν κρύβει την αυτοδιοικητική φιλοδοξία μιας δημαρχιακής υποψηφιότητας στο μέλλον.

Ο Αντιδήμαρχος Παπαϊωάννου για ένα διάστημα , κι αυτό φαίνεται να οφείλετε και στον καλό του φίλο Γ.Γ του δήμου κ.Νεκτάριο Σπηλιόπουλο, βρέθηκε στον στενό πυρήνα του Δημάρχου, μάλιστα τον συνόδευε σε πολλές εμφανίσεις του όπως φαίνεται στα στιγμιότυπα. Το γυαλί φαίνεται να ράγισε όταν τέθηκε ένα ιδιότυπο Veto απομάκρυνσης άλλου αντιδημάρχου. Η άρνηση του veto οδήγησε στις εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Η δημιουργία νέου συνδυασμού, σενάριο που για αρκετούς μήνες τροφοδοτήθηκε και η αλήθεια είναι πως έγιναν απέλπιδες κινήσεις και προσπάθειες για να δημιουργηθεί και να γίνει «πόλος» απέναντι στον Δήμαρχο Νανόπουλο, δεν ευοδώθηκε. Το πάθημα του 2019 για όσους ακολούθησαν το «ένστικτο», ουσιαστικά την προσωπική αντιπαράθεση του Χρήστου Κορδώση – Προέδρου της ΝΟΔΕ- με τον Βασίλη Νανόπουλο, έγινε μάθημα. Επικεφαλής δεν βρέθηκε, στελέχη δεν βρέθηκαν και έτσι η ομάδα έψαξε άλλη αυτοδιοικητική στέγη, οι περισσότεροι την βρήκαν στην ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του Νίκου Σταυρέλη.

 Η επιλογή για την δημαρχιακή φιλοδοξία του κ. Παπαϊωάννου λοιπόν , ήταν μια και μόνη. Η παραμονή στον συνδυασμό του Δημάρχου Κορινθίων ο οποίος δημόσια έχει δηλώσει πως, εφόσον επανεκλεγεί, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για 3η θητεία.

Επιπλέον, στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, δεδομένης της μετάβασης του Σπύρου Ζαχαριά στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο, ουσιαστικός διάδοχος δεν υπάρχει. Η βούληση του αντιδημάρχου Τουρισμού Τίμου Πιέτρη είναι ένα σενάριο όμως δεν ξέρει κανείς εάν θα αποτελούσε την επιλογή Νανόπουλου για το «δαχτυλίδι»

Πεδίο ανοιχτό, πεδίο λαμπρό λοιπόν και με χρονικό ορίζοντα μιας 4ετίας.

Δεδομένου ότι ο κ. Παπαϊωάννου είναι «νεαρός» στην αυτοδιοίκηση, είχε το περιθώριο του χρόνου μιας θητείας.

 Γιατί δεν το εκμεταλλεύτηκε;

 Γιατί δεν σκέφτηκε πολιτικά;

 Γιατί δεν «υπηρέτησε» την φιλοδοξία του;

Η απάντηση είναι απλή. Ο κ. Παπαϊωάννου επέλεξε να κινηθεί συναισθηματικά και όχι πολιτικά. Να προτάξει την όποια απογοήτευση και δυσαρέσκεια είχε από τον δήμαρχο και να βάλει σε 2η μοίρα τα αυτοδιοικητικά και πολιτικά δεδομένα.

Αν έκανε λάθος ή σωστά το ξέρει ο ίδιος. Κι αν τώρα δεν το ξέρεε, ο χρόνος θα το καταδείξει και στον ίδιο!

Την ευκαιρία ωστόσο που ο ίδιος άφησε να φύγει από τα χέρια του, φαίνεται πως την «αρπάζει από τα μαλλιά» ο κ.Δημήτρης Μήλιος. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του από το Δήμαρχο την Δευτέρα θέτει νέα δεδομένα και βέβαια βάζει τέλος στα όποια σενάρια «κακών σχέσεων» είχαν δημιουργηθεί (όχι αδίκως θα λέγαμε)

 

 Είναι ο Δημήτρης Μήλιος ο διάδοχος του Βασίλη Νανόπουλου; Σίγουρα είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένης αξίας, με μακρά θητεία στην διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση και σίγουρα, ουδείς, θα πρέπει να την χαρακτηρίσει αμελητέα.

Ο Χρόνος για όλα τα παραπάνω θα δείξει και θα αποδείξει και την ισχύ και την ορθότητα και τις συνέπειες!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog