- Το Διεθνές Ινστιτούτο της Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας [Instituto Internacional de la Literatura Iberoamericana (IILI)] στη Γενική Συνέλευση του, που πραγματοποιήθηκε στη Ρεμς της Γαλλίας, στις 8 Ιουλίου του 2021, αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση του Προέδρου του, Καθηγητή κ. Fernando Degiovanni και της Καθηγήτριας του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευθυμίας Πανδή Παυλάκη, να αναθέσει τη διοργάνωση του 44ου Διεθνούς Συνεδρίου του στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από σήμερα 5 ως τις 8 Ιουλίου του 2023, υπό την Προεδρία του Καθηγητή κ. Δημητρίου Λ. Δρόσου.
Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο Διδασκαλείο Ελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Το Διεθνές Ινστιτούτο της Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας με έδρα Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1938. Είναι ο παλαιότερος και ο σημαντικότερος ακαδημαϊκός διεθνής οργανισμός που εστιάζει στη μελέτη και την προώθηση της έρευνας στη λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα συνέδριά του διοργανώνονται ανά 2-ετία στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν στόχο την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων αναφορικά με τη Λατινική Αμερική καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ακαδημαϊκών ομάδων που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια περισσότερων από οκτώ δεκαετιών, το IILI έχει αφιερωθεί στο έργο της διάδοσης της λατινοαμερικανικής κουλτούρας μέσω των συνεδρίων του, του φημισμένου περιοδικού του Revista Iberoamericana, καθώς και της σειράς εκδόσεων του.
Η εμπιστοσύνη, που επέδειξε το Διεθνές Ινστιτούτο της Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας με την ανάθεση της οργάνωσης του 44ου συνεδρίου του, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αναγνώρισης της έρευνας και της προαγωγής της γνώσης στον τομέα της Λατινοαμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού που παράγεται στη χώρα μας και ιδιαίτερη τιμή και καταξίωση τόσο του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, όσο και του Προέδρου που επέλεξε.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 600 επιστήμονες και ερευνητές από πάνω από 30 χώρες της Ευρώπης, Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Ασίας και Αφρικής. Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διεθνοποίηση του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και για την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού με την προσέλκυση ενός σημαντικού αριθμού επισκεπτών στη χώρα μας από διάφορα μέρη του κόσμου.
ertnews