Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Τι κρύβεται πίσω από τα προβλήματα στις εξετάσεις των μαθητών

- Advertisement -
  • Τα ψηφιακά ίχνη και τα στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στους δράστες της διπλής επίθεσης στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας αναζητούν τα έμπειρα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας σε συνεργασία και με υπηρεσίες του εξωτερικού στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών.

Από το μέγεθος της επίθεσης προκύπτει ότι πίσω από αυτή κρύβονται ομάδες χάκερς που έχουν πρόσβαση ή τη βοήθεια κρατικών ή παρακρατικών υπηρεσιών με διάθεση και πρόσβαση σε μέσα και πόρους για την υλοποίησή τους.

Τι γνωρίζουν οι Αρχές

Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο οποίος ανέφερε ότι μόνο η σημερινή επίθεση «υπολογίζεται ότι κόστισε 200.000 ευρώ, έχει δηλαδή χρηματοδότη».

Μάλιστα έκανε λόγο για «οργανωμένο έγκλημα. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες στόχευσαν σε έναν οργανισμό – στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που διαχειρίζεται την Τράπεζα Θεμάτων.

Δέχθηκε η χώρα μια τεράστια επίθεση, και αυτό το συνδέουμε με το ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη πολιτικά στιγμή που δεν έχει μια ορκισμένη πολιτική κυβέρνηση. Έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα η ελληνική κυβέρνηση αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

Οι ομάδες χάκερς και οι επιθέσεις DDoS

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και υπηρεσίες ασφαλείας έχουν μια πρώτη εικόνα για το ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Ελλάδα.

Μάλιστα οι έρευνες επικεντρώνονται σε ομάδες χάκερς με διεθνή δράση που «εξειδικεύονται» σε παρόμοιες επιθέσεις (DDoS). Επιθέσεις δηλαδή που στέλνουν εκατομμύρια εικονικούς επισκέπτες σε ένα δίκτυο που το καθιστούν έτσι πολύ αργό ή ακόμα το οδηγούν σε κατάρρευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες ή ημέρες να υπάρξει και ανάληψη ευθύνης για τις συγκεκριμένες επιθέσεις στην Ελλάδα όπως έχει γίνει και σε περιπτώσεις επιθέσεων σε άλλες χώρες.

Οι Ρώσοι «Killnet»

Μια από τις πιο γνωστές και δραστήριες ομάδες χάκερς τους τελευταίους μήνες με παρόμοια δράση και δεκάδες χτυπήματα σε όλο τον κόσμο είναι η ρώσικη ομάδα «Killnet».

Μάλιστα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι δύο επιθέσεις στην Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας είχαν τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας η οποία μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις τύπου DDοS σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία αλλά και σε Καναδά και ΗΠΑ.

Τα μέλη της ομάδας δεν στοχεύουν στην αρπαγή δεδομένων αλλά στην διακοπή εξυπηρέτησης υπηρεσιών με την εμφάνιση υπερβάλλουσας επισκεψημότητας (ζήτησης) έτσι ώστε να καθυστερούν ή να ρίχνουν εντελώς ευαίσθητα συστήματα εξυπηρέτησης όπως τραπεζικά δίκτυα, δίκτυα νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων και δίκτυα αεροπορικών εταιρειών.

Πρόσφατα μάλιστα επιτέθηκε στα συστήματα του λογαριασμού της Eurovision.

Η ομάδα δεν ενδιαφέρεται για οικονομικό όφελος αν και μόνο η σημερινή της επίθεση όπως αναφέρθηκε πρέπει να κόστισε ακόμα και 200.000 ευρώ.

Σε συναγερμό οι αρχές ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας έγινε από τρείς διαφορετικές μεριές διαμέσου 114 χωρών, κάτι που έθεσε σε κίνηση την κυβερνητική μηχανή μετά από εντολές του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού κ. Ιωάννη Σαρμά.

Μάλιστα ενόψει των Πανελλήνιων Εξετάσεων έχουν δοθεί σχετικές εντολές σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και στο Πεντάγωνο να τεθούν σε συναγερμό.

 

 

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog