Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν

- Advertisement -
  • Την πρόωρη συνταξιοδότηση αναμένεται να επιλέξουν φέτος πάνω από 100.000 ασφαλισμένοι παρά το γεγονός ότι τρώνε πέναλτι έως 124 ευρώ το μήνα στις αποδοχές τους.

O νόμος Βρούτση τους δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται -με τη συναίνεση του εργοδότη παράλληλα- και να εισπράττουν το 70% της σύνταξης, παράλληλα με το μισθό εργασίας.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να καταφέρουν να αποχωρήσουν με μικρότερο όριο ηλικίας από τα 62 ή τα 67 έτη.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναγνωρίσουν ως και 7 πλασματικά έτη (από στρατιωτική θητεία, σπουδές, τέκνα, κενά ασφάλισης, ακόμη και από χρόνο έκτισης ποινής φυλάκισης), ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν ως και 12 έτη ως εξής:

7 έτη από σπουδές, στρατιωτική θητεία, προϋπηρεσία ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτική άδεια, άδεια άνευ αποδοχών λόγω ανατροφής τέκνου και επιπλέον ως 5 έτη ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων (1 έτος με ένα παιδί, 3 έτη με δύο παιδιά και 5 έτη από τρίτο και μετά).

Οι κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να αξιοποιήσουν τα παράθυρα των ορίων ηλικίας και να πάρουν σύνταξη πλήρη ή μειωμένη σε ηλικίες από 56 ως 62 ετών μέσα στο 2023:

  • Γυναίκες με έναρξη ασφάλισης πριν το 1993 που συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ή την 25ετία σε Tαμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών ως το 2012 και είχαν και ανήλικο τέκνο. Βγαίνουν πριν τα 62 και με μειωμένη αλλά και με πλήρη σύνταξη.
  • Γονείς δημόσιοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μεταξύ 1983-1992 στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ, και σε οργανισμούς του Δημοσίου (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), οι οποίοι συμπλήρωσαν 25ετία στα έτη 2011 και 2012 και είχαν ως τότε ανήλικο τέκνο ή απέκτησαν παιδί αργότερα. Βγαίνουν με πλήρη σύνταξη και πριν τα 62.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 25ετία στα έτη 2011 και 2012 και δεν ανήκουν στην κατηγορία γονέων με ανήλικο τέκνο. Αν δεν έχουν το όριο ηλικίας για να πάρουν πλήρη σύνταξη με 35ετία, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη, εφόσον συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 56 ή 58 ετών ως το 2022.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες με διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ, οι οποίοι συμπληρώνουν την ηλικία των 62 ετών και ευνοούνται από τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης ΙΚΑ.
  • Με τις νέες ρυθμίσεις αρκεί και ένας χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με ένσημα μισθωτού (ΙΚΑ) για να θεμελιωθεί δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη, ακόμη και αν το μεγαλύτερο διάστημα (π.χ. 30 χρόνια) ήταν στο πρώην ΤΕΒΕ.
  • Ασφαλισμένοι σε Ταμεία μισθωτών με διατάξεις ΙΚΑ, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για μειωμένη σύνταξη στα 62. Η βασικότερη και η δυσκολότερη είναι κατά την τελευταία 5ετία πριν την αίτηση συνταξιοδότησης να έχουν 100 ένσημα κατ’ έτος.
  • Γυναίκες με καθεστώς βαρέων στο ΙΚΑ, οι οποίες συμπλήρωσαν ως το 2012 τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 3.600 στα βαρέα και από αυτές οι 1.000 μέσα στα τελευταία 17 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση. Με τις προϋποθέσεις αυτές βγαίνουν σε ηλικίες 55, 56 και 57 ετών.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν σήμερα αίτηση εξαγοράς θα λάβουν σε 6 μήνες πράξη καταλογισμού οφειλής που θα τους καλεί να πληρώσουν εφάπαξ ή σε δόσεις το συνολικό ποσό για την εξαγορά.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναγνωρίσουν τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης έως 7 πλασματικά έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος (πρ. ΙΚΑ) στα βαρέα, συμπλήρωσε φέτος ηλικία 60 ετών και 9.900 Ημέρες Ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 σε Βαρέα και Ανθυγιεινά. Εφόσον εξαγοράσει 2 χρόνια ώστε να φτάσει την 35ετία (10.500 Ημέρες Ασφάλισης) και να συνταξιοδοτηθεί άμεσα (από φέτος) με μειωμένη σύνταξη στα 60. Λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη χάνει μόνο 48 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπολογισμός των πλασματικών και ο καταλογισμός οφειλής μπορεί εντός του επόμενου διαστήματος να ανατεθεί και σε ιδιώτες, δικηγόρους ή λογιστές οι οποίοι θα αμείβονται από τον ΕΦΚΑ.

in.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog