Η υδατογέφυρα του Ράχιανι στον Άσσο Κορινθίας με τις παράξενες ιστορίες, συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον επισκεπτών της περιοχής.
Λίθινη, πολύτιμη και με μήκος περί τα 27 μέτρα, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1687 – 1715), η γέφυρα υδραγωγείο έχει πλέον συντηρηθεί και αποκατασταθεί, όντας σε πολύ καλή κατάσταση.
- Η γέφυρα της Ευφροσύνης
Οι παλαιοί την συγκεκριμένη γέφυρα την ονόμαζαν η γέφυρα της Ευφροσύνης διότι λέγανε πως κάποτε μία κοπέλα ονόματι Ευφροσύνη είχε αυτοκτονήσει από αυτή.
Παρά το γεγονός ότι είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995 λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών της αλλά και της εποχής που χτίστηκε, δυστυχώς έχει παραμεληθεί και αφεθεί στην τύχη της και φυσικά λόγω των ετών της απειλείται ακόμα και με κατάρρευση. Τελευταία, βέβαια, εντάχθηκε σε πρόγραμμα αναστύλωσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από το χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο.
- Δύο διαζώματα
Η γέφυρα με ύψος 8,50 μέτρα αναπτύσσεται σε δύο διαζώματα.
Στο πρώτο – το κάτω – υπάρχει ένα μεγάλων διαστάσεων τόξο πού καταλήγει ένθεν και ένθεν, σε δύο ακρόβαθρα, τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στην κοίτη του χειμάρρου και σε απόσταση από τις όχθες. Στα ακρόβαθρα μάλιστα διακρίνονται ακόμη οι διαμπερείς οπές στήριξης των ξύλινων ικριωμάτων, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της.
Το δεύτερο διάζωμα – το άνω – είναι μία τοξωτή πεσσοστοιχία που διατηρεί και ένα τόξο στη μία πλευρά, καθώς το δεύτερο της άλλης καταστράφηκε περίπου το έτος 2013 έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση. Στη θέση του, έχει κατασκευαστεί σήμερα από οπλισμένο σκυρόδεμα πού στηρίζεται στη γέφυρα.
Πάνω από το δεύτερο διάζωμα εξάλλου, διαμορφώνεται το επίπεδο τμήμα του υδραύλακα.