Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Ετεροδημότες: Πώς η μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων – Η αίτηση στο gov.gr

- Advertisement -
  • Λήγει η προθεσμία για όσους επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Έτσι, θα μπορούν να ψηφίσουν στον δήμο όπου διαμένουν στις εκλογές 2023, στις 21 Μαΐου.

Αναλυτικά, για τους ετεροδημότες:

Οι ετεροδημότες που επιθυμείτε να ψηφίσετε στο τόπο διαμονής σας μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση.

Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζετε:

στις ευρωεκλογές, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής σας
στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών στις πρωτεύουσες των νομών (εξαιρούνται οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης)
Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς στο Taxisnet.

Ετεροδημότες – Η αίτηση στο aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Για πρώτη φορά η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει και μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί μόνο ως κέντρο υποδοχής των αιτημάτων, τα οποία ακολούθως διοχετεύει και ανακατευθύνει στους δήμους ευθύνης, οι οποίοι εμπλέκονται στην ετεροδημότευση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι μια διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες μέχρι την ένταξη του εκλογέα στους ειδικούς αυτούς καταλόγους, καθώς το αίτημα θα πρέπει να φτάσει στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Οι εκλογικοί κατάλογοι από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών ανανεώνονται μέχρι και την ημέρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2019 ψήφισαν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Πώς ο ετεροδημότης εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Υποβάλλοντας ο εκλογέας αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα Κ.Ε.Π. είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.

Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς και έως την πιθανή τροποποίησή τους εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.

Εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν.

Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν ως ετεροδημότες.

Πού θα δουν οι ετεροδημότες πού ψηφίζουν

Όσοι ετεροδημότες κατέθεσαν τη σχετική αίτηση μπορούν πολύ απλά να δουν online αν έχει εγκριθεί και πού θα ψηφίσουν την 21η Μαΐου.

Συγκεκριμένα πρέπει αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία

Επώνυμο, (ολογράφως)
Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),
ή μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, θα μπείτε στην εφαρμογή και θα δείτε αν εγκρίθηκε η αιτήση σας και τον Δήμο που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Πού θα δουν πού ψηφίζουν όσοι δεν είναι ετεροδημότες

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια (δείτε παραπάνω) για τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν στον Δήμο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα σχολεία, όπου θα ψηφίσουν, παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα.

Υπάρχει περίπτωση να μην έχει εγκριθεί η αίτησή σας, καθώς όπως αναφέρεται στο ΥΠΕΣ:

«Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους».

Μπορεί να ακυρωθεί η αίτηση ετεροδημότη;

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής.

Η ακύρωση της εγγραφής γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διαγραφής εκλογέα.

Ωστόσο, εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση ψηφίζουν στις εκλογές αυτές ως ετεροδημότες.

Δηλαδή, πλέον, και να υποβάλετε διαγραφή, την 21η Μαΐου θα ψηφίσετε κανονικά ως ετεροδημότης στον τόπο διαμονής.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog