- Η Πελοπόννησος αποτελεί από άκρη σε άκρη ένα μέρος ευλογημένο μιας και κρύβει θησαυρούς που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί τόσο για να «χαζέψει» την ομορφιά τους, όσο και να ανακαλύψει την σπουδαιότητα του ελληνικού πολιτισμού.
Βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Κάτω Ταρσού Φενεού και θεωρείται ένα από τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά μέρη της Κορινθίας. Αποκαλείται “Παναγιά του Βράχου” και πρόκειται για μια πανέμορφη μικρή εκκλησία στην σχισμή ενός εντυπωσιακού κατακόρυφου βράχου.
Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που ονομάζουν την περιοχή “Κορινθιακά Μετέωρα”, μιας και ο εντυπωσιακός κατακόρυφος σχηματισμός των βράχων με τις κάθετες πλευρές του εκτείνεται σε συνολικό μήκος 800 μέτρων με μέσο ύψος 45 μέτρα, εντυπωσιάζοντας με το σχήμα τους όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες.
Μια απλή περιγραφή μπορεί να πείσει τον υποψήφιο επισκέπτη, αλλά μια επίσκεψη από κοντά θα τον κάνει να μην θέλει να φύγει ή τουλάχιστον θα του αφήσει μια ανεξίτηλη ανάμνηση και σίγουρα νέα γνώση.
Αν και ο δρόμος για να φτάσει κανείς στην Παναγία του Βράχου είναι χωμάτινος, είναι εύκολα προσβάσιμος μέχρι το σημείο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πολύ παλιό ασκητάριο, τοποθετημένο σε μια πολύ βαθιά ρωγμή της πέτρας, όπου σύμφωνα με την παράδοση, λειτούργησε ως αποθήκη τροφίμων αλλά και ως καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μάλιστα, φημολογείται πως λειτούργησε εκεί και κρυφό σχολειό.
Σύμφωνα με την παράδοση το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου ιδρύθηκε από μια νεαρή Ταρσιανή γυναίκα, η οποία σώθηκε από βέβαιο θάνατο κατά την άλωση της Ταρσού από τον Μωάμεθ Β’ το έτος 1458..