Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Έρχονται εμβόλια που θα σώσουν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων – Ποιες ασθένειες θα αφορούν

- Advertisement -
  • Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν από μια πρωτοποριακή σειρά νέων εμβολίων για μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna δήλωσε ότι τα πρωτοποριακά εμβόλια για τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και για άλλες παθήσεις, θα είναι έτοιμα μέχρι το 2030.

Οι μελέτες σχετικά με αυτούς τους εμβολιασμούς δείχνουν «τεράστιες προοπτικές» με ορισμένους ερευνητές να λένε ότι πρόοδος 15 ετών εξελίχθηκε μέσα σε 12 έως 18 μήνες χάρη στην επιτυχία του εμβολίου Covid-19.

Ο Δρ Πολ Μπέρτον, επικεφαλής ιατρός της Moderna, δήλωσε ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «όλα τα είδη των ασθενειών» σε μόλις πέντε χρόνια. Η εταιρεία, η οποία δημιούργησε ένα κορυφαίο εμβόλιο για τον κορονοϊό, αναπτύσσει εμβόλια για τον καρκίνο που στοχεύουν σε διάφορους τύπους όγκων.

«Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο και θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ζωές. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπέρτον.

Παράλληλα, είπε ο Μπέρτον, οι πολλαπλές αναπνευστικές λοιμώξεις θα καλύπτονται με ένα μόνο εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) – ενώ οι θεραπείες βασισμένες στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν θεραπείες επί του παρόντος. Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA «μαθαίνουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού κατά στην ασθένεια.

«Νομίζω ότι θα έχουμε θεραπείες βασισμένες στο mRNA για σπάνιες ασθένειες που έως τώρα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια από τώρα, θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο όπου θα μπορούμε πραγματικά να εντοπίζουμε τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και- σχετικά απλά- να την επιδιορθώνουμε χρησιμοποιώντας τεχνολογία βασισμένη στο mRNA», δήλωσε ο Μπέρτον.

Εμβόλια κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων θα είναι έτοιμα μέχρι το 2030 (Moderna, CDC, FT)

Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου με βάση το mRNA θα «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για τον όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα ενός ασθενούς, ώστε να μπορεί να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, χωρίς να βλάψει υγιή κύτταρα.

Αρχικά, οι γιατροί κάνουν βιοψία στον όγκο του ασθενούς και τον στέλνουν σε εργαστήριο, όπου αναλύεται το γενετικό υλικό, προκειμένου να εντοπιστούν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν σε υγιή κύτταρα.

Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης εντοπίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια τμήματα των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση.

Στη συνέχεια, κατασκευάζεται το mRNA των πιο υποσχόμενων αντιγόνων και συσκευάζεται σε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο.

«Πιστεύω ότι αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι το mRNA δεν είναι μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή τον Covid-19. Τα στοιχεία τώρα δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Μπέρτον. «Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλων των τύπων τις ασθένειες. Στον καρκίνο, τις μολυσματικές ασθένειες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τις σπάνιες ασθένειες. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν δείξει τεράστιες προοπτικές».

Τον Ιανουάριο, η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής του πειραματικού εμβολίου mRNA για τον ιό RSV, που έδειξε ότι ήταν 83,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη τουλάχιστον δύο συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε στο εμβόλιο τον χαρακτηρισμό πρωτοποριακής θεραπείας, πράγμα που σημαίνει ότι η κανονιστική του εξέταση θα επισπευσθεί.

Τον Φεβρουάριο, ο FDA χορήγησε τον ίδιο χαρακτηρισμό στο εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο της Moderna, βάσει πρόσφατων αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

Η Pfizer έχει επίσης ξεκινήσει την στρατολόγηση εθελοντών για μια κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά της γρίπης με βάση το mRNA και έχει θέσει ως στόχο άλλες μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα ζωστήρα, σε συνεργασία με την BioNTech.

«Τα διδάγματα από τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου Covid-19 έχουν ενημερώσει τη συνολική μας προσέγγιση για την έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA και τον τρόπο με τον οποίο η Pfizer διεξάγει την έρευνα και ανάπτυξη γενικότερα. Αποκτήσαμε επιστημονικές γνώσεις μιας δεκαετίας μέσα σε μόλις ένα έτος», επισήμανε εκπρόσωπος της Pfizer.

 

in.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog