- Είναι γεγονός πως μόλις έρθει ο Φεβρουάριος, όλοι μετράνε αντίστροφα για τις απόκριες και φυσικά για την Τσικνοπέμπτη.
Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, οπότε η Τσικνοπέμπτη είναι στις 16 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, όταν και σε διάφορες περιοχές της χώρας αναβιώνουν διάφορα έθιμα.
Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε επιλέχθηκε η ενδιάμεση ημέρα τους.
Μετά την Τσικνοπέμπτη ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα η οποία θα γιορταστεί στις 27 Φεβρουαρίου.
Τα έθιμα ανά την Ελλάδα
Πέρα από το καθιερωμένο ψήσιμο κρεάτων, κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη.
Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο «βλάχικος γάμος» που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο εορτασμός της στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού, όπου εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους.
Τοπικά δρώμενα «ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς» και «τα Τριτάκεια του Λάζαρη». Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.
Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την κομεντία ντελ άρτε. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι το κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα».
Τσικνοπέμπτη στη Βόρεια Ελλάδα
Στην Κοζάνη την Τσικνοπέμπτη γίνεται η επίσημη έναρξη της αποκριάς στην κεντρική πλατεία ενώ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μία από τις γειτονιές της πόλης. Ο φανός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κοζανίτικης αποκριάτικης παράδοσης. Πρόκειται για εορταστική πυρρά σε κεντρικά σταυροδρόμια και γειτονιές της Κοζάνης όπου οι συμμετέχοντες χορεύουν γύρω της με τη συνοδεία τοπικού κρασιού και Κοζανίτικου κιχιού.
Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο Ξινό Νερό Φλώρινας την Τσικνοπέμπτη γίνεται χορός μασκέ με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική.
Στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
Πηγή: in.gr
Καλημέρα. Για την σημερινή επέτειο της ονομαστικής σου εορτής, σου εύχομαι ολόθερμα και ολόψυχα, Χρόνια Πολλά, και να είσαι πάντα έτσι όμορφη, γοητευτική, ευτυχισμένη, γερή, ισχυρή και δυνατή, μα και άξια, ικανή και δημιουργική, και πάνω απ’ όλα, με υγεία, υγεία, υγεία, υγεία, υγεία, και ξανά, με υγεία, αγαπητή και γλυκιά μου Χαρούλα!! Τασος
ευχαριστω!
Βρε εσυ Τάσο στο άρθρο για την Τσικνοπεμπτη βρήκες να δώσεις τις ευχές σου στην Χαρά 😂😂Να δώσουμε και εμεις τις ευχές μας στην αγαπητή μας Χαρά και να έχει υγεία και επιτυχίες σε ότι κάνει !!Καλησπερα και στον κύριο Τάσο που είναι πάντα ταχτικός ακροατής εδώ στο μπλογκ !!
Και σε ποιο άλλο καλύτερο, καθώς επίσης και καταλληλότερο από αυτό το συγκεκριμένο, αγαπητέ μου, να τις, της έδινα? Ίσα, ίσα επέλεξα ένα αμιγώς εορταστικό άρθρο και δημοσίευμα, που εμπεριείχε αυτό μεν, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, αλλά όμως συμπεριελάμβανε και την ημέρα των κούλουμων και της Καθαροδευτέρας! Τασος
Eδώ άλλοι στο θάνατο της πολυαγαπημένης μας Μαρίνας θυμούνται και κάνουν μνείες σε θανάτους άλλων άσχετων. Το ότι ευχήθηκε στην Χαρούλα στο άρθρο για την τσικνοπέμπτη πείραξε εσένα? Είσαι με τα λογικά σου? Ευχές ρε έδωσε το ανθρωπάκι, όχι κατάρες. Σύνελθε!!!!!!
Φυσικα κύριε Τάσο έκανα χιούμορ !!Σιγουρα η κυρία Χαρά δεν θα έλεγε όχι σε ένα τραπέζι για Τσικνοπεμπτη με όλους τους σχολιαστές του μπλογκ !!Καλη ιδέα θα ήταν να έκανε το μπλογκ ένα τραπεζι στους σχολιαστές να βλέπαμε ποιοι σχολιάζουν !!Τωρα ο 2119 πάλι έχει μπερδέψει τα σχόλια και άρθρα μην πω κάτι άλλο !!Την Καλησπερα μου σε όλους
Παρομοίως και εγώ αγαπητέ μου κύριε, δεν θα λεγα σίγουρα όχι, εις σε ένα οποιοδήποτε γιορτινο, η και παραδοσιακο τραπέζι, με ομοτράπεζους και συνδαιτημόνες, την Χαρούλα και τον Μιχάλη, αλλά και βεβαίως – αλλα και η δυνατόν – όλους τους φίλους συναναγνώστες και σχολιαστές, ετούτου του blog, του LB. Το θέμα βέβαια, είναι το πώς και που θα χωραγαμε, τόσοι πολλοί που είμαστε! Τασος
Χαρά – ομορφιά, εάν τυχόν εισαι ερωτευμένη, απλώς να σου ευχηθώ Χρόνια σου Πολλά και Καλά!!! Μα λόγω της ημέρας βρε Χαρά, αλλά και λόγω και του ο,τι είναι μεθαύριο η Τσικνοπέμπτη, και που ως γνωστόν, ο έρωτας περνάει μέσα απο το στομάχι – βεβαίως, ασφαλώς και φυσικά!!! Τάσος
Που το παει, που το φερνει ο φιλαρακος, παλι στη Χαρουλα μας το γυρναει. Σοφη η λαικη ρηση, δωσε θαρρος στον χωριατη να σ’ανεβει στο κρεβατι.