Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Η ιστορία του “Christina O” που χθες έκλεψε χθες τα βλέμματα στον Κορινθιακό – Φωτογραφίες από το εσωτερικό του!

- Advertisement -

Είναι μια θαλαμηγός “μύθος”. Ένα σκαρί που κουβαλάει μεγάλη ιστορία, πολλές αναμνήσεις, περιπέτειες, σκάνδαλα, λάμψη  αλλά και πολύ πόνο. Ένα σκαρί που αφιερώθηκε από τον Αριστοτέλη  Ωνάση στην αγαπημένη του Χριστίνα, που μετονομάστηκε για μερικά χρόνια και τέθηκε στην υπηρεσία της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και που χθες επιβλητικά έσχισε τα νερά του Κορινθιακού μαγνητίζοντας – και δικαίως- τα βλέμματα.

Το “Christina O” δεν ανήκει εδώ και μια 40ετία στην οικογένεια Ωνάση. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων. Είχε κατασκευαστεί το 1943 και έφερε το όνομα Stormont (GRT 1602). Ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού  και στην Απόβαση της Νορμανδίας. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μετά την αγορά της φρεγάτας  ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να την μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ. Την ονόμασε “Χριστίνα”!

Η “Christina O” πέρασε στην ιδιοκτησία της Χριστίνας Ωνάση όπως όριζε ο πατέρας της στην διαθήκη του. Ο Ωνάσης σημείωνε βέβαια ότι αν για κάποιον λόγο η κόρη του δεν ήθελε τη θαλαμηγό, το σκάφος θα περνούσε στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τη συντηρούσε και θα την παραχωρούσε αποκλειστικά για χρήση στον εκάστοτε αρχηγό του κράτους.

Το 1978 η Χριστίνα Ωνάση δώρισε τη θαλαμηγό στο ελληνικό δημόσιο, για να τη χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε “Αργώ”, ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό και οι υπεύθυνοι φρόντιζαν ώστε το σκάφος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να σαλπάρει, στην άμεση διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υψηλών καλεσμένων του. Η θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη  ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει.

Η θαλαμηγός απαξιώθηκε με τα χρόνια. Παρέμενε δεμένη σε χώρο του Πολεμικού Ναυτικού με τις  τεχνολογικές εξελίξεις να την ξεπερνιούν όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων, την ταχύτητα και τις σύγχρονες απαιτήσεις για κλιματισμο.

Το 1998 ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση Τζον Παπανικολάου  αγοράζει την “Αργώ” από το ελληνικό κράτος, ξοδεύει 50 εκατομμύρια δολάρια για να τη μετασκευάσει και αποκαθιστά το παλιό όνομα του γιοτ προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση, που υπήρξε φίλη του.

Ο Τζον Παπανικολάου προσέλαβε τον Ναυτικό αρχιτέκτονα Κώστα Καραμπέλα να επιβλέψει την ανακαίνηση της θαλαμηγού το 1998, ο οποίος με την σειρά του ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Απόστολο Μολίνδρη να διαχειριστεί τις όποιες ανακαίνισεις χρειαζόταν και το κροατικό ναυπηγείο Βίκτορ Λενάκ να τις πραγματοποιήσει.

Η βιβλιοθήκη Ουίνστον Τσώρτσιλ
Το βιβλίο επισκεπτών
Το σαλόνι “Μαρία Κάλλας’

Σήμερα η Christina O διαθέτει μια κύρια σουίτα, δεκαοκτώ καταλύματα επιβατών και πολυάριθμους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθιστικού, οι οποίοι συνδέονται με μια σπειροειδή σκάλα. Σε σύγκριση με ένα τυπικό σούπεργιοτ του 21ου αιώνα, τα σαλόνια της είναι μικρά και η Θαλαμηγός στερείται της εσωτερικής αποθήκης πλοίου που είναι πλέον απαραίτητη. Ωστόσο, διαθέτει πολύ μεγάλους χώρους διαβίωσης και εξωτερικούς χώρους καταστρώματος. Επίσης στο πάνω κατάστρωμα υπάρχει και πλατφόρμα προσγείωσης ελικοπτέρου.

Το γραφείο του Αριστοτέλη Ωνάση στο “Christina o”
Η πισίνα με το ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Μινώταυρο.

Εκτός από την ερωμένη του Ωνάση, Μαρία Κάλλας και τη σύζυγό του Τζάκι, η Christina O φιλοξένησε διασημότητες όπως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ[2], το ζεύγος Ρίτσαρντ Μπάρτον − Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Γκρέις Κέλι, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, την Γκρέτα Γκάρμπο, τον Φρανκ Σινάτρα και τον Τζον Φ. Κένεντι.

Η “Χριστίνα” χθες βόλταρε στον Κορινθιακό και απαθανατίστηκε από λουομένους και ΜΜΕ. Γιατί η “Christina O”, είναι πολλά περισσότερα απο ένα σκαρί!

 

(Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό της θαλαμηγού είναι από το Inkefalonia το οποίο μπήκε στην “Christina O” το 2019 απαθανατίζοντας την σε μια απο τις ελάχιστες φορές που έχει συμβεί αυτό.)

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog