Απτόητη Και καμαρωτή βολτάρει στους κεντρικούς δρόμους του Λουτρακίου, η μικρή αλεπού εδώ και λίγες μέρες. Μάλιστα ο κ. Κιφοκέρης αναφέρει πως μπήκε στην αυλή του, είναι πολύ φιλική, στάθηκε να τη χαϊδέψει, έφαγε το μεζέ της και κατόπιν έφυγε ωσάν κυρία…
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες βλέπουν αλεπού στην πόλη. Αυτό εξηγείται επειδή η αλεπού, ως ευπροσάρμοστο και πανέξυπνο ζώο που είναι, καταλαβαίνει πως στην πόλη είναι ευκολότερο να βρει φαγητό. Είναι παμφάγο είδος, τρώει από κρέας, μέχρι λαχανικά και φρούτα ,γι’ αυτό μπορεί να τη δει κάποιος να ψάχνει σε κάδους απορριμμάτων
Η παρουσία της αλεπούς στις πόλεις είναι απαραίτητη για τον «καθαρισμό» της πόλης από τα τρωκτικά και άλλα βλαβερά στοιχεία που απειλούν τη δημόσια υγεία.
Ερευνα που έχει εκπονήσει το εργαστήριο Θηραματοπονίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως η αλεπού όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά είναι οικολογικά ωφέλιμη.
Οι ερευνητές ανάλυσαν το στομαχικό περιεχομένου περίπου 200 αλεπούδων από όλη την Ελλάδα -και τις τέσσερις εποχές του χρόνου- και διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο και συχνότερο μέρος της τροφής της αποτελούν τα ποντίκια, δευτερευόντως οι σαύρες, τα φίδια, τα σκαθάρια, οι ακρίδες, πολλά είδη φρούτων και πτώματα ή υπολείμματα διάφορων ζώων.
φωτο Αρης Μαρίνης