Όπως είχε ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, την Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να ψηφιστεί η ρύθμιση για την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής, μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ ανά γονέα.
Η κατάργηση φόρου στις γονικές παροχές είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα. Είναι αδιανόητο για σπίτια που έχουν δουλευτεί και πληρωθεί, να πρέπει κανείς να πληρώσει ξανά για να τα δώσει στα παιδιά του. Αφορά και τη δυνατότητα των νέων να αξιοποιήσουν την περιουσία των γονιών τους. pic.twitter.com/9aRGhADZzd
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 12, 2021
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν αφορά σε κληρονομιές, και όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών, γονική παροχή και κληρονομιά είναι δύο διακριτά πράγματα παντού στην Ευρώπη και δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης.
Όπως έχει τονιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή αποτελεί ένα αναπτυξιακό μέτρο και ως στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.
Έως σήμερα ο φόρος γονικής παροχής είναι:
- 10% για δωρεά μετρητών
- 1% για ακίνητη περιουσία 150 – 300.000 ευρώ,
- 5% για ακίνητη περιουσία 300-600.000 ευρώ και
- 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 600.000 ευρώ.
Από 01 Οκτωβρίου 2021 ο φόρος θα είναι πλέον μηδενικός με μοναδική εξαίρεση εάν το ποσό ξεπερνάει τις 800.000€ όπου και θα συνεχίσει να ισχύει ότι ίσχυε.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα από γονείς και παππούδες που θέλουν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια, χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλό φόρο.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ανάγκη κάποιων να δώσουν άμεσα στην επόμενη γενιά, είτε μετρητά, είτε μετοχές προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.