Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Στα σκαριά και επιστρεπτέα 8 για το restart των επιχειρήσεων

- Advertisement -

Έναν ακόμη κύκλο «επιστρεπτέας προκαταβολής», τον 8ο κατά σειρά, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το lockdown συνεχίζεται, με σκοπό να στηρίξει αυτήν τη φορά το restart των επιχειρήσεων.

Αυτό που εξετάζεται είναι εάν η 8η επιστρεπτέα θα αφορά τις απώλειες εσόδων του Απριλίου ή θα έχει διμηνιαία διάρκεια προκειμένου να συμπεριλάβει και τις απώλειες του Μαΐου. Στην πρώτη περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές Μαΐου, διαφορετικά εάν αφορά τις απώλειες εσόδων δύο μηνών θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο.

Όπως διαρρέεται στα ΜΜΕ, αυξημένες πιθανότητες αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να υπολογίζονται μόνο οι απώλειες του Απριλίου, ωστόσο η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το πότε θα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις να ανεβάζουν ρολά.

To ύψος του ποσού που θα διατεθεί εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και σε αυτή την περίπτωση το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, υπό τον όρο της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων πιθανότατα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το υπόλοιπο 50% του ποσού θα μπορεί να επιστραφεί σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022.

Αρχές Απριλίου οι αιτήσεις για τον 7ο γύρο

Θα προηγηθεί στις αρχές Απριλίου η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το βασικό κριτήριο για τον καθορισμό των δικαιούχων θα είναι η πτώση του τζίρου το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2021, με περίοδο αναφοράς το α’ τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει μια προσαρμογή, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου πέρυσι τέθηκε σε ισχύ το πρώτο lockdown. Το πιο πιθανό είναι τελικά να ληφθεί υπόψιν μόνον ο τζίρος του α’ διμήνου, ή να υπάρξει ευελιξία και να δοθεί στις επιχειρήσεις η επιλογή να επιλέξουν οι ίδιες τους μήνες που τις εξυπηρετούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές θα αυξηθεί στις 8.000 ευρώ από 4.000 ευρώ στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 6», ενώ το κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να εμφανίζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την περίοδο Ιανουάριος- Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.
  • Να έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες)
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.
  • Για τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών, δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου το 2020 με αυτόν του 2019.

πηγή

Καταγγελία αναγνώστη για την παραλία Κανταρέ Κορίνθου (φωτο) 

Πρόσφυγες στο δρόμο στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας

Λουτράκι: Δενδροφύτευση φοινοκόδεντρων στην κεντρική λεωφόρο της εισόδου της πόλης 

Τραγικό θέαμα στο Λουτράκι: Δελφίνια προσπαθούν να σώσουν αυτό που μπλέχτηκε σε δίχτυα! (video) 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog