Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα – Οι εκτιμήσεις της αγοράς για τη φετινή σεζόν

- Advertisement -

Πώς θα πάει ο τουρισμός φέτος;

Όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι το ερώτημα τίθεται όλο και πιο έντονα, αφού ο τουρισμός είναι η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Η αρχική αισιοδοξία ότι φέτος θα μπορούσε ο τουρισμός να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020. Ωστόσο, η επιμονή της πανδημίας και οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό έχουν μετριάσει την αρχική αισιοδοξία.

Την κατάσταση συνοψίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και αναπληρωτή Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη:

«Ο ΣΕΤΕ, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, είχε δημόσια τονίσει ότι λόγω των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και της διαφαινόμενης συνέχισής της παγκοσμίως, ο τουρισμός θα χρειαζόταν μεγάλη σε διάρκεια στήριξη, σίγουρα για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ήδη είμαστε στο τέλος του πρώτου τριμήνου, σε καθολικό lockdown, με παρόμοιες συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Επειδή δεν διαφαίνεται έναρξη τουριστικής δραστηριότητας πριν από τα μέσα Μαΐου, κρίνουμε πλέον πως ο τομέας που έχασε το 78% του εισοδήματός του την χρονιά που μας πέρασε, θα χρειαστεί μορφές στήριξης για όλο το 2021.»

 

Τι συνέβη το 2020

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών τα οποία επικαλείται το Reuters, το 2020 στην Ελλάδα ταξίδεψαν 7,4 εκατ. τουρίστες. Συγκριτικά, το 2019 οι αφίξεις στη χώρα μας είχαν καταγράψει ρεκόρ, με 31,3 εκατ. εισερχόμενους ταξιδιώτες. Τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν περίπου στα 4 δισεκατομμύρια έναντι περίπου 20 το 2019.

 

All you want

Την Τρίτη ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ανοίξει μέχρι τις 14 Μαΐου τηρώντας όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς, με κεντρικό σύνθημα: «Το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα» («All you want is Greece»).

Σε συνέντευξή του στο Reuters o κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι:

«Φέτος θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά από την περσινή. Αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση στις κρατήσεις δεν είναι άμεσα ορατή, καθώς στην αγορά επικρατεί ακόμη η μελαγχολία και η απαισιοδοξία. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι στο τέλος οι εκτιμήσεις μου για αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα θα αποδειχθούν ορθές.»

 

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με πηγές της τουριστικής αγοράς, με την εξέλιξη της πανδημίας τις καθυστερήσεις, τις οικονομικές δυσχέρειες, αλλά και τις νέες συνήθειες στον τουρισμό, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για κάλυψη φέτος του 50% του τζίρου του 2019. Ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο σενάριο είναι να πιαστεί το 40% του 2019 (περίπου 8 δισ.), με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Πρακτικά έχει χαθεί και το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Να σημειωθεί ότι οι μήνες που προηγούνται του καλοκαιριού, δεν είναι αμελητέοι. Ένας από τους λόγους που κρατήθηκε κάπως ο τουρισμός το 2020, ήταν οι πολύ καλές επιδόσεις, ιδιαίτερα στην Αθήνα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η άνοδος των κρατήσεων το τελευταίο δεκαπενθήμερο συνιστά αχτίδα αισιοδοξίας. Αν πάει καλά ο εμβολιασμός και βοηθήσει ο καιρός, μια επιμήκυνση της σεζόν προς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο μπορεί να δώσει ανάσες στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κρίση δεν πλήττει όλους το ίδιο. Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και όσες έχουν μεγάλα δανειακά ανοίγματα. Αντέχουν καλύτερα οι μεγάλοι λόγω πιο ισχυρής θέσης στην αγορά και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις λόγω μικρού λειτουργικού κόστους.

 

Γιώργος Γκιώνης: Mεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο δήμο μας

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο LTO είναι πρωτοπόρος (video)

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (video)

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εδω να δωσω και ενα στατιστικο στοιχειο. Συμφωνα με τους επισημους καταλογους του ξενοδοχειακου επιμελητηριου η Ελλαδιτσα αυτη την στιγμη αριθμει επισημως 10.050 ξενοδοχεια. Απο αυτα, τα 655 ειναι 5 αστερων, τα 1710 ειναι 4 αστερων, τα 2797 ειναι 3 αστερων, τα 3590 ειναι 2 αστερων και υπαρχουν επισης και αλλα 1300 περιπου ξενοδοχεια που ανηκουν στην κατηγορια του 1 αστερα. Να προσθεσω ακομη οτι τα μεν 5αστερα καταλυματα εχουνε συνεχως αυξητικη ταση(δημιουργουνται δηλαδη ολοενα και περισσοτερα), εν αντιθεσει με αυτα του 1 αστερα που εχουνε διαρκως φθινουσα… Τ.Ζ.

  2. Δεν αμφιβάλω για τα στατιστικά στοιχεία που μας λες φίλε ΤΖ και να ρωτήσω κάτι για το τελευταίο μέρος στο σχόλιο σου !αυξητικη τα 5στερα φθίνουσα τα 1ατερα !!Μηπως τα 1⭐️Τα κάνουν 5⭐️εσυ που τα γνωρίζεις ?Λογικο κάτι που είναι κατώτερο η μέτριο να το κάνουμε καλύτερο και από 1⭐️σε 5⭐️Ο θρύλος παντως είναι 4αστερων ⭐️⭐️⭐️⭐️Και σύντομα θα γίνει 5αστερος 😜😜😜Ειχα δεν ειχα την έριξα την σπόντα μου !Να πούμε εδώ και ένα μπράβο στον φίλο τον ΤΖ που όπως και σε αυτο το άρθρο δίνει πληροφορίες στατιστικά στοιχεία πληροφορίες γενικά !!Οτι κάνω και εγώ στα αθλητικά δηλαδή 😜😜Υπάρχουν και οι γραφικοί που λένε για ζυμαρια γκαντεμιές φαβέλες κλπ !!Ας τους λυπηθεί ο θεός !Γεια σου ΤΖ Αντρικος

  3. Αρκετα σωστη η διαπιστωση σου, φιλε Αντρικο και σε βρισκω και σε αυτο ενημερωμενο! Ισχυει εν πολλοις αυτο που λες για τις προαγωγες των ξενοδοχειων, αν οχι απο το 1* αστερακι στα 5*, αλλα παντως εχουνε υπαρξει καμποσες αναβαθμισεις κατηγοριων απο τα 3* και 4* αστερακια σε 5*. Φυσικα σε καποιες λιγες των περιπτωσεων εχει συμβει και το αντιστροφο και μαλιστα ενα τετοιο χαρακτηριστικο παραδειγμα υπαρχει απο περυσι και εδω στην Κορινθια με την υποβαθμιση ενος μεγαλου παραθαλασσιου ξενοδοχειακου συγκροτηματος απο την κατηγορια των 5* αστερων σε αυτην των 4*. Τ.Ζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog