Κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», σπεύδουν στην περιοχή για να κάνουν τις πρώτες μετρήσεις σε ατμόσφαιρα και στον τόπο του ατυχήματος, για να εκτιμηθεί το μέγεθος της επιβάρυνσης σε περιβάλλον και κατοίκους.
«Ακούγαμε για κάποια ώρα αυτή τη χαρακτηριστική βοή που ακούς πριν από έναν μεγάλο σεισμό» περιγράφει στο newsit.gr η κάτοικος στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, Βάσω Κατσούλα και συνεχίζει:«Βυθίστηκαν όλα στο σκοτάδι και για 3 ώρες, όσο μαινόταν η φωτιά, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ αποπνικτική. Τα κλείσαμε όλα και μπήκαμε μέσα. Από σήμερα το πρωί και επειδή φυσάει, ευτυχώς η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει».
Η ανησυχία για την ατμοσφαιρική επίπτωση του ατυχήματος στην περιοχή είναι υπαρκτή, για αυτό και σήμερα στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο βρίσκεται κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, προκειμένου να κάνουν μετρήσεις για το ενδεχόμενο επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας μετά από την πυρκαγιά.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης μας είπε με τη σειρά του πως ο «Δημόκριτος» θα αναλάβει από αύριο το πρωί τις μετρήσεις για να διαπιστώσουν τι έχει αποδώσει το ατύχημα στην ατμόσφαιρα.
Στην πραγματικότητα, ο Ασπρόπυργος επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο περιβαλλοντικά, τα τελευταία χρόνια. Μόνο τους προηγουμένους 9 μήνες σημειώθηκαν τρεις γνωστές πυρκαγιές σε εργοστάσια της περιοχής.
Τον περσινό Μάιο, μεγάλη φωτιά είχε ξεσπάσει σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών και χαρτικών ειδών, στην περιοχή της Νέας Ζωής. Ένα μήνα αργότερα, σημειωνόταν πυρκαγιά σε εργοστάσιο με λιπαντικά. Τον περασμένο Νοέμβριο νέα πυρκαγιά ξεσπούσε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, πάλι στην περιοχή της Νέας Ζωής.
Σήμερα το πρωί, ο Δήμος Ασπρόπυργου έστειλε σειρά επιστολών σε ΑΔΜΗΕ, Περιφέρεια Aττικής, Υπουργείο Περιβάλλοντος και «Δημόκριτο» ζητώντας συνδρομή και ενημέρωση τόσο με το τι συμβαίνει με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ατυχήματος αλλά και για το πως και πότε θα ξεκινήσει η ανάσυρση των καμένων υλικών από τον τόπο του ατυχήματος. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δήμου, δυστυχώς το φαινόμενο των πυρκαγιών στην περιοχή- πολλές από αυτές αυτοσχέδιες και παράνομες, κατά βάση καύσεις πλαστικών για παράνομη απόκτηση και πώληση χαλκού- είναι συνεχές, με τον δήμο να ζητά ασφαλιστικές δικλείδες για τις πολλαπλές πυρκαγιές που σημειώνονται εδώ και χρόνια στην περιοχή.
Καλές οι μετρήσεις μεν, ανησυχία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις δε
Τόσο από την περιφέρεια όσο και από τον Δήμο, οι απαντήσεις που πήραμε στο τι γίνεται με τις μετρήσεις της ατμόσφαιρας ήταν καθησυχαστικές και ότι πάντα η κατάσταση είναι εντός ορίων. Παρ’ όλα αυτά η ανησυχία των επιστημόνων και των ειδικών εστιάζεται στις μακροχρόνιες συνέπειες τέτοιων ατυχημάτων.
Τα αποτελέσματα δηλαδή κρίνονται τυπικά, όμως οι ειδικοί μιλούν για δυνητικό κίνδυνο προς δύο κατευθύνσεις- αφενός επιβαρύνεται η υγεία λόγω αιωρούμενων σωματιδίων ομάδες πληθυσμού με αναπνευστικά προβλήματα και, αφετέρου, οι διοξίνες που απελευθερώνονται από την πυρκαγιά να καταλήγουν μακροπρόθεσμα στην τροφική αλυσίδα. Οι τιμές των διοξινών δηλαδή επανέρχονται σύντομα στα συνήθη για την περιοχή επίπεδα, όμως όσες έχουν παραχθεί επικολλούνται στη σκόνη και στα παραμένοντα υπολείμματα καύσης.
Όπως λέει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος: «Όλες αυτές οι πυρκαγιές στην επιβαρυμένη αυτή περιοχή προκαλούν έκκληση καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα. Οι διοξίνες είναι έντονα καρκινογόνος ουσία, πρώτης κατηγορίας, οι οποίες στη συνέχεια κατακάθονται στα δέντρα, στα φύλλα, στην γη με την επιμόλυνση να είναι σταδιακή και διαρκείας και να κάνει κάποια στιγμή την εμφάνιση της στην τροφική αλυσίδα. Πολύ πιθανόν λοιπόν και αυτή τη φορά να έχουν εκλυθεί διοξίνες Πρέπει να γίνουν μετρήσεις και ανακοινώσεις επ αυτών. Ακούμε μετά από κάθε ατύχημα στην περιοχή ότι γίνονται μετρήσεις και βγαίνουν καλές αλλά οι επιστήμονες και οι ειδικοί δεν τις βλέπουμε, δεν δημοσιοποιούνται. Στην περιοχή πάνω από την οποία στάθηκε αυτό το νέφος των καπνών για ώρα θα υπάρξει επιβάρυνση. Πρόκειται για μια περιοχή ήδη πολύ επιβαρυμένη.
Ανήσυχος ακούστηκε και ο γενικός διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης. Όπως μας είπε: « είναι μεγάλη η πιθανότητα να έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα διοξίνες από την καύση των μετασχηματιστών. Αυτό που δυστυχώς συμβαίνει με τις διοξίνες, είναι ότι η τοξικότητά τους δεν είναι άμεση αλλά κάνει την εμφάνισή της σταδιακά μέσω της τροφικής αλυσίδας. Το συγκεκριμένο περιστατικό ελπίζω να λειτουργήσει ως αφορμή ώστε, σε περιοχές βεβαρημένες από βιομηχανική ρύπανση, να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση/ μετρήσεις και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων».