Χωρίς πληρωμές από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παραμένουν από τον Νοέμβριο δεκάδες υψηλόμισθοι εργαζόμενοι, οι οποίοι, αν και εντάχθηκαν λόγω της πανδημίας από τις εταιρείες τους στο πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε ευρώ.
Ο λόγος διότι το σύστημα του e-ΕΦΚΑ εντόπισε επιτήδειους να δηλώνουν υπέρογκους μισθούς για να λάβουν ανάλογη επιδότηση από το δημόσιο.
Πρόκειται για εργαζόμενους που οι μισθολογικές τους απολαβές υπερβαίνουν τις 6.500 ευρώ το μήνα μεικτά, πλαφόν που έθεσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες διασταυρώσεις από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ούτε την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται.
Η αφορμή για την επιβολή πλαφόν ήταν η αποκάλυψη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι κάποιοι εργαζόμενοι δήλωναν υπέρογκους μισθούς στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας, προκειμένου να πληρωθούν ποσά «μαμούθ» από το Δημόσιο.
Όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος από 1.000 ευρώ μεικτά τον Μάιο του 2020 με σύμβαση εργασίας σε δύο εταιρείες βρέθηκε ξαφνικά, λίγο πριν από το δεύτερο lockdown και εν μέσω πανδημίας, με αποδοχές της τάξης των 80.000 ευρώ για να «εκτοξευτούν» τελικά στις 340.000 ευρώ τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος επιδοτείται το 60% του μισού μισθού σε περίπτωση μείωσης ωραρίου 50%.
Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση η επιδότηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τις 18.000 ευρώ ή και τις 24.000 ευρώ.
Για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα, το υπουργείο Εργασίας προώθησε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και πάγωσε όλες τις καταβολές αναδρομικά για τους μήνες που δεν είχαν αποπληρωθεί. Έτσι από τον Οκτώβριο δεν έχουν πληρωθεί.
Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε για να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει μισθό έως 1.000 ευρώ και αναγκάστηκε με το lock down να απασχολείται και να λαμβάνει τα μισά 500 ευρώ και από τα υπόλοιπα 500 ευρώ το κράτος να επιδοτεί καταβάλλοντας το 60%, δηλαδή 300 ευρώ και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που δεν απασχολούνται.