Οι απαντήσεις σε 6 βασικά ερωτήματα. Πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη που προκαλεί. Πόσο επηρεάζει η παρουσία του τους εμβολιασμούς. Τι ισχύει για τα διαγνωστικά τεστ.
Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Βρετανία μεταδίδεται πιο εύκολα από τα προηγούμενα. Ήδη, πολλές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους με τη χώρα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά η παρουσία αυτού του στελέχους για τη ζωή μας; Προκαλεί άραγε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός Covid-19 πιο σοβαρή νόσο ή περισσότερους θανάτους; Επηρεάζει τους εμβολιασμούς που ελπίζαμε να μας λυτρώσουν από τον φονικό ιό; Και πόσο πιθανό είναι να ανιχνεύεται με τα υπάρχοντα τεστ;
Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα έδωσε με ανακοίνωσή του η υγειονομική Αρχή της Αγγλίας, ο οργανισμός Public Health England (PHE).
Προκαλεί το νέο στέλεχος πιο σοβαρή νόσο ή περισσότερους θανάτους;
Προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι το στέλεχος VUI – 202012/01, όπως ονομάστηκε, είναι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Ούτε υπάρχουν δεδομένα πως έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Ωστόσο εξακολουθούμε να το παρακολουθούμε για να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία. Και αυτό, διότι η θνησιμότητα είναι ένας δείκτης που έχει χρονική καθυστέρηση. Επομένως πρέπει να την παρακολουθήσουμε για τις επόμενες εβδομάδες.
Ανεξαρτήτως στελέχους όμως, ο κορωνοϊός προλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο. Επομένως, τηρήστε τις αποφάσεις ασφαλείας από άλλα άτομα και μην κυκλοφορείτε εκτός σπιτιού χωρίς μάσκα. Περιορίστε επίσης τις κοινωνικές επαφές σας στις απολύτως απαραίτητες.
Γιατί είναι πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος;
Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα. Η πρωτεΐνη αυτή είναι το τμήμα του κορωνοϊού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα τον μηχανισμό που ευθύνεται για την αυξημένη μεταδοτικότητα που έχει ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός.
Τα υπάρχοντα στοιχεία όμως δείχνουν ότι αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο τα ποσοστά λοίμωξης στις περιοχές όπου εμφανίστηκε. Και τα μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης από τα άλλα στελέχη του που κυκλοφορούν.
Πόσο καιρό κυκλοφορεί ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός;
Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με τον καιρό και αναδύονται νέα στελέχη τους. Η αναδρομική ιχνηλάτηση με τη χρήση γενετικών δεδομένων υποδηλώνει ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο 2020.
Έκτοτε κυκλοφορούσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον πληθυσμό, αλλά στα μέσα Νοεμβρίου κάτι άρχισε να αλλάζει. Αυτό έγινε αντιληπτό στα τέλη Νοεμβρίου, όταν το PHE ερευνούσε γιατί δεν μειώνονταν τα κρούσματα στο Κεντ παρά τους περιορισμούς. Στη συνέχεια ανακαλύψαμε συρροή κρουσμάτων του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, ο οποίος εξαπλωνόταν ταχέως σε Λονδίνο και Έσεξ.
Στις 18 Δεκεμβρίου είχαμε συγκεντρώσει και τα στοιχεία για την αυξημένη μεταδοτικότητα που δόθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο.
Είναι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός ανθεκτικός στο εμβόλιο της Pfizer;
Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν παρέχει προστασία έναντι του νέου στελέχους. Ωστόσο διεξάγονται έρευνες στο εργαστήριο για να βρούμε περισσότερα στοιχεία.
Πόσο εκτεταμένο είναι γεωγραφικά το νέο στέλεχος;
Οι 144 από τους 188 μη-μητροπολιτικούς δήμους της Αγγλίας έχουν ταυτοποιήσει γενετικά τουλάχιστον 1 κρούσμα του. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων όμως εντοπίζονται στο Λονδίνο, την Νοτιοανατολική Αγγλία και την Ανατολική Αγγλία.
Μπορεί ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός να ανιχνευθεί με τα υπάρχοντα τεστ;
Στα βρετανικά εργαστήρια έχουν δοθεί οδηγίες για να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους και να εξασφαλιστεί ότι τα μοριακά τεστ θα ανιχνεύουν τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό. Τα μοριακά τεστ που γίνονται με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) προσαρμόζονται γρήγορα αναλόγως με τις ανάγκες.