Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Τζον Λένον, στις 8 Δεκεμβρίου 1980, έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Ένας από τους γιατρούς που «πάλεψαν» να τον σώσουν εκείνο το βράδυ περιέγραψε τις απέλπιδες προσπάθειες όλης της ιατρικής ομάδας.
Ο δρ Στέφαν Λιν ήταν επικεφαλής της Μονάδας Εκτακτης Ανάγκης στο νοσοκομείο «Ρούσβελτ» -πλέον ονομάζεται «Μάουντ Σινάι»- εκείνο το βράδυ.
Ήταν, μάλιστα, αυτός που έπιασε την καρδιά του διάσημου τραγουδιστή, κάνοντάς της μαλάξεις, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί. Αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.
«Δεν υπήρχε τίποτα για να δουλέψει»,
θυμάται σε παλαιότερη συνέντευξή του ο δρ Λιν.
«Ήταν τόσο μεγάλη η ζημιά στα κύρια αιμοφόρα αγγεία από την καρδιά»
που το αίμα του απλά κυλούσε εκτός αυτών.
Σε συνέντευξή του στους «New York Times», ο δρ Λιν θυμάται τι έγινε εκείνο το βράδυ. Όταν οι αστυνομικοί μετέφεραν στο νοσοκομείο τον Τζον Λένον, τα ζωτικά του όργανα έδειχναν πως ήταν ήδη νεκρός και μετά από μια μάχη 20 λεπτών για να τον αναζωογονήσει, ο δρ Λιν και άλλοι δύο γιατροί τον κήρυξαν και επίσημα νεκρό.
«Όλες οι νοσοκόμες ξέσπασαν σε δάκρυα και οι περισσότεροι από εμάς διερωτώμασταν τι ακριβώς συνέβη εδώ;»,
θυμάται ο γιατρός.
«Υπήρχε η αίσθηση ότι ήμασταν όλοι μάρτυρες σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός».
Δεν κατάλαβε αμέσως ότι επρόκειτο για τον Τζον Λένον
Το ότι ο δρ Λιν θα έπαιζε ένα μικρό μέρος στην ιστορία δεν ήταν άμεσα εμφανές, όταν έσπευσε στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης εκείνο το βράδυ.
Είχε κληθεί να επιστρέψει στη δουλειά του, για να σώσει έναν άνδρα που είχε δεχτεί τρεις πυροβολισμούς στο στήθος. Ο ασθενής είχε διάτρητο πνεύμονα και καθόλου σφυγμό.
Δεν ανέπνεε, ούτε κινούνταν, και είχε χάσει πολύ αίμα. Ήταν αδύνατος και τα μαλλιά του ήταν ανακατεμένα. Δεν φορούσε γυαλιά.
«Όταν κάποιος είπε ότι ήταν ο Τζον Λένον, νόμιζα ότι ήταν ένα κακό αστείο»,
θυμάται ο δρ Λιν.
«Τότε, όμως, βρήκαν την ταυτότητα στην τσέπη του και είχε επάνω του περίπου 1.000 δολάρια σε μετρητά».
Όπως λέει όμως, ήταν πολύ απασχολημένος για να σκεφτεί έστω και μία στιγμή ότι επρόκειτο για τον Τζον Λένον.
Αυτός και δύο άλλοι γιατροί άνοιξαν το στήθος του και βρήκαν ότι το αίμα είχε πλημμυρίσει τη θωρακική κοιλότητα.
«Όλα τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που έφευγαν από την καρδιά ήταν μια μάζα και δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να το διορθώσουμε»,
λέει ο δρ Στέφαν Λιν. Ο Τζον Λένον κηρύχθηκε νεκρός στις 11.15 μ.μ.
Πώς πήρε την είδηση του θανάτου του η Γιόκο Όνο
Ο δρ Λιν έπρεπε στη συνέχεια να μεταφέρει την είδηση στη γυναίκα του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο.
«Όταν της το είπα, απάντησε: ”Λες ψέματα. Δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Δεν έχει πεθάνει. Δεν σε πιστεύω”»,
θυμάται.
«Έπεσε κάτω και άρχισε να χτυπά το κεφάλι της στο έδαφος. Φοβόμουν ότι θα είχαμε και δεύτερο ασθενή.
Αλλά μετά από δύο λεπτά, το δέχτηκε και μου ζήτησε να καθυστερήσω την ανακοίνωση του θανάτου του για 20 λεπτά, γιατί ο γιος της ήταν στο σπίτι και παρακολουθούσε τα νέα στην τηλεόραση. Ήθελε να του το πει πρώτα η ίδια».
Η αναταραχή γύρω από τη μεταφορά στο νοσοκομείο και την προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή ο Τζον Λένον τράβηξε την προσοχή ενός άλλου ασθενούς, του Άλαν Βάις, ενός παραγωγού του WABC-TV, που βρισκόταν εκεί εξαιτίας ενός τραύματος στο κεφάλι μετά από ατύχημα με μηχανή.
Πώς διέρρευσε η είδηση του θανάτου του Τζον Λένον
Αφού είδε τη Γιόκο Όνο και άκουσε την αστυνομία να μιλάει για τον Τζον Λένον, ο Βάις κάλεσε τον σταθμό, με τον παρουσιαστή της εκπομπής «Monday Night Football», Χάουαρντ Κοσέλ, να κάνει την ανακοίνωση.
Ένα πλήθος δημοσιογράφων και οπαδών συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο. Ο δρ Λιν τους πλησίασε, με αίματα στη λευκή στολή του, και τους είπε ότι ο Τζον Λένον είχε κηρυχθεί νεκρός.
Ερωτηθείς πώς ένιωσε εκείνη τη στιγμή, ο δρ Λιν, θαυμαστής των Beatles, απάντησε σκληρά, πως οι γιατροί στα έκτακτα διδάσκονται να μη νιώθουν αλλά μόνο να αντιδρούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μετά από ένα ελαφρύ ρίγος, δήλωσε:
«Νομίζω πως ο κόσμος θα ήταν ουσιαστικά διαφορετικός εάν είχαμε καταφέρει να τον σώσουμε».
Στη συνέχεια, ζήτησε συγγνώμη και επέστρεψε στην πολύβουη αίθουσα των πρώτων βοηθειών.