Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κορονοϊός – Βρετανία: Ξεκίνησαν από το Βέλγιο τα φορτηγά με τα πρώτα εμβόλια (video)

- Advertisement -

Εμβόλιο κορονοϊού : Ξεκίνησε η διανομή των πρώτων εμβολίων των Pfizer/BioNTech στην Βρετανία με τα φορτηγά να βρίσκονται καθ’ οδόν μετά την έγκριση για τη χρήση του που έδωσε νωρίτερα σήμερα η αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Τα εμβόλια παραδόθηκαν από τα εργοστάσια της Pfizer στο Βέλγιο σήμερα το πρωί.

Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer – που απαιτεί δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών – θα διατεθούν «από την επόμενη εβδομάδα».

Η Αγγλία έχει ήδη παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις, με τα 10 εκατ. να φτάνουν στη χώρα μέχρι το τέλος του 2020 και τα υπόλοιπα μέσα στο επόμενο έτος.

Πιέσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ να δώσουν έγκριση μετά το «ΟΚ» της Βρετανίας.

Από τους πρώτους μήνες της… εισβολής του κορονοϊού στην καθημερινότητα όλου του πλανήτη και της εξέλιξης της λοίμωξης σε πανδημία, η λέξη εμβόλιο έγινε συνώνυμο της ελπίδας για όλους.

Ειδικότερα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως υπάρχουν εμβόλια με μεγάλη αποτελεσματικότητα και που περιμένουν την έγκριση για την άδεια έκτακτης ανάγκης, η ανυπομονησία όλων έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Πλέον, οι ρυθμιστικές αρχές δέχονται πιέσεις για να δώσουν το «ΟΚ» έτσι ώστε να ξεκινήσουν μαζική εμβολιασμοί, με την απόφαση του Ηνωμένου Βασίλειου να ανάψει «πράσινο φως» για τη διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech να αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ έτσι ώστε με τη σειρά τους να επιτρέψουν τον μαζικό εμβολιασμό.

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), θα εξετάσει την αίτηση των Pfizer/BioNTech στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η αντίστοιχη αίτηση της Moderna θα εξεταστεί στις 17 Δεκεμβρίου για να αποφανθεί αν είναι ασφαλείς η κυκλοφορία των εμβολίων.

Στην Ευρώπη η ρυθμιστική αρχή είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και έχει προγραμματίσει να εξετάσει την αίτηση των Pfizer/BioNTech στις 29 Δεκεμβρίου και της Moderna στις 12 Ιανουαρίου.

Η πρώτη που εγκρίνει εμβόλιο η Βρετανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, έγινε η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που έδωσε την έγκρισή της για τη χρήση ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η MHRA (Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων), έδωσε άδεια έκτακτης ανάγκης με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την απόφαση.

Όπως έγινε γνωστό, από την επόμενη εβδομάδα το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία.

Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ήταν αυτός που έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Καθώς αναμένουμε και άλλες εγκρίσεις και άδειες επικεντρωνόμαστε στο να κινηθούμε με την ίδια αίσθηση της επείγουσας ανάγκης για να προσφέρουμε με ασφάλεια ένα υψηλής ποιότητας εμβόλιο σε όλο τον κόσμο»,

πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε φανταστικά νέα το γεγονός ότι εγκρίθηκε το εμβόλιο και πρόσθεσε πως

«η προστασία από τα εμβόλια τελικά θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να θέσουμε ξανά σε κίνηση την οικονομία».

Μάλιστα έκανε γνωστό πως μέσα στην ημέρα θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει γύρω από το θέμα των εμβολίων.

Γερμανία: Προτιμήσαμε τη σίγουρη οδό

Τη στιγμή, λοιπόν, που αυξάνεται πλέον η πίεση, κοινωνική και μη, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να δώσουν με τη σειρά τους το «ΟΚ» για την κυκλοφορία των εμβολίων, υπήρξε και η πρώτη αντίδραση χώρας της ΕΕ για την έγκριση των Βρετανών.

Αυτή ήρθε από τη Γερμανία η οποία σχολίασε πως θα μπορούσε να έχει εκδώσει μια αντίστοιχη άδεια έκτακτης ανάγκης, όμως, αποφάσισε να ακολουθήσει τη σίγουρη οδό.

«Έχουμε κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εκδώσει μια τέτοια άδεια έκτακτης ανάγκης, εάν το θέλαμε. Αλλά αποφασίσαμε εναντίον αυτού και αυτό που επιλέξαμε ήταν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για να προχωρήσουμε μαζί»,

δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν σχετικά με το θέμα.

«Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό για να προωθήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτή την εξουσιοδότηση»,

πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός θέλοντας να κάνει σαφές πως η Γερμανία και γενικότερα οι χώρες της ΕΕ θέλησαν να κινηθούν στα σίγουρα παρά να βιαστούν, όπως ενδεχομένως συνέβη με τη Βρετανία.

πηγή

Λουτράκι: Συμπαράσταση ζητά ο άνδρας που επιτέθηκε στον αντιδήμαρχο (φωτο)

Ερχεται νέα εφαρμογή gov.gr για κινητά – Τι ισχύει για το 13033

Λουτράκι: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα αδέσποτα ζώα

Βόλος: Λαμπάδιασε η φάτνη έξω από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog