Σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ δρομολογούνται για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.
Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για τα αιολικά πάρκα της ΕΝΤΕΚΑ, η οποία συνεργάζεται με το αμερικανικό fund Quadum Energy Partners και θα προχωρήσει στη δημιουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας που θα ανέρχεται στα 417 MW.
Όσον αφορά τα αιολικά πάρκα στην Κεντρική Μακεδονία, αυτά έχουν επιλεγεί από τους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Ενέργειας ενώ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, αλλά η έναρξη των εργασιών κατασκευής καθυστέρησε τουλάχιστον κατά 5 χρόνια λόγω προσφυγών στο ΣτΕ από τοπικούς συλλόγους.
Πλέον, ωστόσο, όλα είναι έτοιμα για την επένδυση, η οποία θα αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ.
Οι δύο εταιρίες μέσω της θυγατρικής τους, Αιολική Βερμίου ΑΕ, θα προχωρήσουν στην εγκατάσταση και λειτουργία 70 ανεμογεννητριών στο Βέρμιο στα διοικητικά όρια των τριών Δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας, δυναμικότητας 315 MW.
Αξίζει να αναφερθεί πως αρχικά θα εγκαθίσταντο 155 ανεμογεννήτριες (ισχύος 3 MW έκαστη) σε 7 αιολικά πάρκα, αλλά βάσει του τελικού σχεδιασμού θα εγκατασταθούν 70 ανεμογεννήτριες σε 5 αιολικά πάρκα, οι οποίες ωστόσο θα είναι πιο ισχυρές καθώς θα ανέρχονται στα 4.5 MW έκαστη.
Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως μιλάμε για μία απολύτως ώριμη ενεργειακή επένδυση, η οποία μπαίνει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.
Μάλιστα τα πρώτα 135 MW θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2023, με αποτέλεσμα η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής να τοποθετείται περί τα μέσα του 2021, ενώ τα υπόλοιπα 200 MW θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2024.
Η δράση των εταιριών στην Πελοπόννησο
Όμως η δράση της ΕΝΤΕΚΑ και του αμερικανικού fund δε σταματάει στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά κινείται και νοτιότερα και πιο συγκεκριμένα προς την Πελοπόννησο, όπου δρομολογείται η κατασκευή αιολικών πάρκων με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ τους να ανέρχεται στα 102 MW και την αξία της επένδυσης να υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρίες μέσω της θυγατρικής τους, Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ, θα προχωρήσουν στην κατασκευή αιολικών πάρκων στους Δήμους Τριπόλεως, Βόρειας Κυνουρίας και Αιγιαλείας, η οποία αναμένεται πως θα ξεκινήσει το 2022. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στα παραπάνω πάρκα θα ανέρχεται στα 33, 30 και 39 MW αντιστοίχως.
Συνοπτικά, οι επεμβάσεις και βελτιώσεις ανά Δήμο στην Κεντρική Μακεδονία είναι οι εξής:
Δήμος Νάουσας
• Θα εγκατασταθούν 18 ανεμογεννήτριες (αντί για 46 κατά την υφιστάμενη άδεια).
• Καταργείται ο υποσταθμός υψηλής τάσης που έχει αδειοδοτηθεί στη θέση «Σούλι» (κανένας πλέον υποσταθμός υψηλής τάσης δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Νάουσας).
• Καταργούνται δύο γραμμές μεταφοράς 150 kV που έχουν αδειοδοτηθεί, εκ των οποίων τμήματα συνολικού μήκους 6,1 χλμ. βρίσκονταν εντός του Δήμου Νάουσας (καμία πλέον γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Νάουσας).
• Βελτιώνονται 8,5 χλμ. υφιστάμενης δασικής οδοποιία έναντι 5,3 χλμ. στο αδειοδοτημένο έργο.
• Μειώνονται κατά 15,5 χλμ. οι διανοίξεις νέας δασικής οδοποιίας (συγκεκριμένα θα διανοιχθούν 20,6 χλμ. νέα οδοποιία έναντι 36,1 χλμ. στο αδειοδοτημένο έργο).
• Δεν θα κατασκευαστούν 2 χλμ. δρόμων πρόσβασης που θα υπήρχαν για τους πυλώνες των γραμμών 150 kV που καταργούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νάουσας.
Δήμος Βέροιας
• Θα εγκατασταθούν 25 ανεμογεννήτριες στην περιοχή (αντί για 55 που προβλέπει η άδεια).
• Καταργείται ο υποσταθμός υψηλής τάσης που έχει αδειοδοτηθεί στη θέση «Καλύβια» (κανένας πλέον υποσταθμός δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Βέροιας).
• Καταργούνται δύο γραμμές μεταφοράς 150 kV που έχουν αδειοδοτηθεί, εκ των οποίων τμήματα συνολικού μήκους, μήκους 2,3 χλμ. βρίσκονταν εντός του Δήμου Βέροιας (καμία πλέον γραμμή μεταφοράς δεν θα εγκατασταθεί εντός του Δήμου Βέροιας).
• Μειώνονται κατά 7,6 χλμ. οι επεμβάσεις για βελτίωση σε υφιστάμενη δασική οδοποιία (βελτιώνονται 14,8 χλμ. έναντι 22,2 χλμ. στο εγκεκριμένο έργο).
• Μειώνονται κατά 1,5 χλμ. οι διανοίξεις νέας δασικής οδοποιίας (20,7 χλμ. νέα οδοποιία έναντι 22,2 χλμ. στο εγκεκριμένο έργο).
• Δεν θα κατασκευαστούν 2 χλμ. δρόμων πρόσβασης που θα υπήρχαν για τους πυλώνες των γραμμών 150 kV που καταργούνται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βέροιας.
Δήμος Εορδαίας
• Αντίστοιχες βελτιώσεις γίνονται και στα διοικητικά όρια του Δήμου Εορδαίας όπου θα εγκατασταθούν 27 οι ανεμογεννήτριες (από 54 κατά τον εγκεκριμένο σχεδιασμό), μειώνεται κατά 8 χλμ. η νέα δασική οδοποιίας και καταργούνται 10 χλμ. γραμμών υψηλής τάσης που θα κατασκευάζονταν.