Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορικές φωτογραφίες του τόπου μας από την περίοδο της Κατοχής και λίγο μετά

- Advertisement -

Η Κατοχή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1941 και υπήρξε αποτέλεσμα της γερμανικής εισβολής. Η κατοχή τερματίστηκε με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Κρήτη ή σε άλλα νησιά, γερμανικές φρουρές παρέμειναν μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1945.

Η Φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940, αλλά ηττήθηκε και οπισθοχώρησε υπό την πίεση του ελληνικού στρατού στο εσωτερικό της Αλβανίας. Ακολούθησε τον Απρίλιο του 1941 η γερμανική εισβολή. Μέχρι τα τέλη Μαΐου του 1941 οι Γερμανοί είχαν υποτάξει το σύνολο της χώρας. Οι ίδιοι διατήρησαν υπό τον έλεγχο τους τις σημαντικότερες στρατηγικά περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η υπόλοιπη χώρα μοιράστηκε σε ζώνες ελέγχου των συμμαχικών προς τη Γερμανία χωρών, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Παράλληλα τοποθετήθηκε στην Ελλάδα κατοχική κυβέρνηση, που συγκροτήθηκε από Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών.

Η κατοχή επέφερε τεράστια δεινά στον ελληνικό λαό και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι ανθρώπινες απώλειες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζονται μεταξύ 300.000 και 770.000 αμάχων και 20.000 έως 35.000 στρατιωτών. Ανυπολόγιστες υπήρξαν και οι υλικές καταστροφές, που οδήγησαν σε πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή αναπτύχθηκε η ελληνική αντίσταση, που υπήρξε η πιο δραστήρια στα κατεχόμενα κράτη της Ευρώπης πλην της Γιουγκοσλαβίας. Οι αντιστασιακές ομάδες πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων κατοχής και των ταγμάτων ασφαλείας και ανέπτυξαν δίκτυο κατασκόπων. Από τα τέλη του 1943 άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους. Όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1944, υπήρχε κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης που σύντομα οδήγησε στο ξέσπασμα του εμφυλίου. Η μετέπειτα κρίση που ακολούθησε με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς συνεργάτες των Ναζί όχι μόνο να ξεφύγουν από την τιμωρία, αλλά να αποτελέσουν τελικά την άρχουσα τάξη της μεταπολεμικής Ελλάδας

Δείτε ιστορικές φωτογραφίες από το Λουτράκι και την Περαχώρα την περίοδο της Κατοχής…

Από το αρχείο του κ. Ανδρέα Σιώκου

ΕΠΟΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

 

ΛΟΥΤΡΑΚΙ , ΜΕΤΆ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

 

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
((((ΞΥΠΟΛΥΤΟ ΤΑΓΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΙΑ  1. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ,2. ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ))))

 

ΛΟΥΤΡΑΚΙ 23-4 – 1941, ΤΟ ΕΠΙΤΑΚΤΟ ΠΛΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

 

ΛΟΥΤΡΑΚΙ 1940 ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΟΜΙΚΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΛΛΑΣ

 

ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΑΤΟΧΗ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ Ε.Ε.ΣΤΑΥΡΟΥ

 

ΛΟΥΤΡΑΚΙ 1941
ΚΟΠΕΛΕΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ,ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ

 

 

Τροχαίο στα Εξαμίλια Κορινθίας. Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Συνεργασία μεταξύ Ολυμπιακού Λουτρακίου και Soccer Stars (φωτο)

O Γιάννης Αντετοκούνμπο πέρασε τον Ισθμό (φώτο)

Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου “Ο Ξένιος Ζευς” για το θάνατο του Σωτήρη Ναστούλη

“Κόλλησε” η βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας (φωτο)

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog