Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Μήπως η χορήγηση πλάσματος είναι το ‘φάρμακο’ για τον κορονοϊό – Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ – Σε πόσους έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα

- Advertisement -

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται με τη νόσο, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κοροναϊό SARS-CoV-2.

Η μετάγγιση πλάσματος, που περιέχει αντισώματα, έχει σκοπό ο οργανισμός των ασθενών να καταπολεμά ταχύτερα τον ιό και να περιορίζει τη ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό.

Αν και η θεραπεία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, γίνεται ακόμη διάλογος για την αποτελεσματικότητά της. Ενέχει εξάλλου κινδύνους, όπως η μόλυνση από άλλες ασθένειες, ή διάφορες παρενέργειες.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, την κατεπείγουσα έγκριση άδειας για τη χρήση πλάσματος παραγόμενου από το αίμα ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί μετά τη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό ως θεραπείας, παρότι πρόκειται για κάτι που συνέβαινε ήδη στη χώρα.

Ο Τραμπ μολαταύτα χαρακτήρισε την είδηση «ιστορική επιτυχία» για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19, που θα «σώσει σημαντικό αριθμό ανθρώπινων ζωών», σε τόνο πολύ διαφορετικό από τον πολύ πιο συγκρατημένο τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα ειδικοί.

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων FDA έχει ήδη εγκρίνει τη μετάγγιση πλάσματος σε ορισμένους ασθενείς υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών ή σε περιπτώσεις ασθενών σε απελπιστική κατάσταση.

Σε εξέλιξη στην Ελλάδα πολυκεντρική μελέτη. 16 έχουν λάβει τη θεραπεία

Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη, από την 28 Απριλίου, πολυκεντρική μελέτη φάσης 2 που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από τη νόσο COVID-19 σε νοσηλευομένους ασθενείς με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, που λαμβάνει χώρα σε έξι νοσοκομεία της χώρας με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, και 22 ακόμη ερευνητές, υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ, και με συμμετοχή του Νational Cancer Institute των ΗΠΑ (Γ. Παυλάκης).

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Βασιλική Παππά αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα 286 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2, έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Οι εθελοντές είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε είχαν συμπτώματα και είχαν παραμείνει στο σπίτι τους ή είχαν νοσηλευθεί.

Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ενενήντα ένας υγιείς δότες έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται.

Δεκαέξι ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία αυτή στη χώρα μας και διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τους καθηγητές, όφελος στους περισσότερους από αυτούς. Εξηγούν ότι ο μικρός αριθμός ασθενών που έλαβε πλάσμα μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη ξεκίνησε στη χώρα μας όταν ο αριθμός νοσηλευομένων από τον SARS-CoV-2 ήταν σε ύφεση.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 75 μονάδες πλάσματος προς άμεση χρήση, ενώ η μελέτη συνεχίζεται με τη συλλογή πλάσματος για μεγαλύτερο αριθμό νέων ασθενών.

Η μελέτη θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης, είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον ένα μήνα, και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.

Τα νοσοκομεία, ερευνητικά ιδρύματα και οι συμμετέχοντες ερευνητές είναι:

1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Αρμαγανίδης, Α. Μπάμιας, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Τσαντές, Σ. Τσιόδρας)

2. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Σ. Ζακυνθινός, Α. Κοτανίδου, Μ.Παγώνη, Σ. Σαριδάκης)

3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Χ. Γώγος)

4. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ν. Κουλούρης, Α. Κουτσούκου, Α. Πεφάνης)

5. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» (Ε. Τέρπος, Χ.Ματσούκα, Μ.Α. Δημόπουλος)

6. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή)

7. Ινστιτούτο Παστέρ (Α. Μεντής)

8. Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Κ. Σταμούλης)

 

 

Δείτε ακόμα:

Η εξομολόγηση ενός αστυνομικού που νόσησε από κορονοϊό. ‘Πρώτη φορά πέρασε από το μυαλό η σκέψη για το εάν θα καταφέρω να επιβιώσω’

21-08-2020: Στον Εισαγγελέα 21 περιπτώσεις αναφορών στο διαδίκτυο για τον κορωνοϊό Covid-19

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog