Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά μπορούμε να αρχίσουμε να αναλύουμε το τώρα, να το εκτιμάμε και να κάνουμε βραχύχρονες προβλέψεις.
Είναι το μόνο βραχύχρονο που θα υπάρχει ως προς το κομμάτι του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, καθώς η κατακόρυφη πτώση των τουριστικών εισροών θα επηρεάσει αναμφίβολα την οπτική πολλών ενοικιαστών γύρω από την χρήση του σπιτιού ή του ξενοδοχείου τους.
Στα δημοφιλή νησιά και σε αυτά της δεύτερης κατηγορίας ενδεχομένως κάτι τέτοιο να μη φανεί, αλλά σε πολλά σημεία της ηπειρωτικής χώρας και σε κάποια μικρά νησιά η βραχυχρόνια μίσθωση φαίνεται πως θα οδηγηθεί σε μια «χειμερία νάρκη», τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, αλλά και κατόπιν συζητήσεων με εκπροσώπους του μεσιτικού-τουριστικού κλάδου, ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τάσεις, ιδίως ως προς τους κατοίκους της Αττικής που αποτελούν και το 50% του πληθυσμού της χώρας.
Σε πρώτο στάδιο, με μια αναζήτηση στις πλατφόρμες όπου μπορεί κανείς να βρει μέρη προς ενοικίαση/μίσθωση, δηλαδή στο Booking και στην Airbnb, θα δει ότι υπάρχει μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής πληρότητα σε σχετικά πολυτελείς οικίες που βρίσκονται εντός Αττικής, με πολλούς Αθηναίους να σχεδιάζουν εξορμήσεις ως τη Σαρωνίδα, τη Λούτσα, τη Νέα Μάκρη με το σκεπτικό ότι δύσκολα θα μεταφερθούν μακρύτερα το φετινό καλοκαίρι.
Εδώ βέβαια δεν έχουμε παύση της μίσθωσης βραχέου διαστήματος, αλλά έχουμε μια διαφορετική στάση στο τιμολογιακό κομμάτι, με αρκετά πολυτελή σπίτια και δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν τιμές χαμηλότερες απ΄αυτές που είχαν στο ίδιο διάστημα της περσινής χρονιάς.
Το δεύτερο στοιχείο και σαφώς πιο μετρήσιμο και ουσιαστικό, είναι πως σε πολλές περιοχές πλέον τα σπίτια νοικιάζονται με το μήνα, το τρίμηνο, το τετράμηνο ή ακόμα και όλο το έτος. Μπορεί κανείς για παράδειγμα να βρει ως και την Αίγινα σπίτι 60 τ.μ. που πέρσι προοριζόταν για βραχύχρονη μίσθωση, να νοικιάζεται με το 12μηνο για 800 ευρώ το μήνα.
Αυτή η τάση φανερώνει την στροφή πολλών προς τη σιγουριά του σταθερού εσόδου, αφού πάει να καλυφθεί η χασούρα του καλοκαιρινού τριμήνου με την διασφάλιση ολόκληρης της χρονιάς. Κι αυτοί οι αριθμοί είναι μόλις μια πρώτη προσαρμογή.
Δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθούν τα πράγματα και σε επίπεδο κυκλοφορίας και ανοιχτών καταστημάτων πέρα από τα τέλη Ιουνίου, δύσκολα δεν θα υπάρξει μια αναπροσαρμογή προς τα κάτω σε αρκετά οικήματα, έστω και μικρής κλίμακας, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.
Από τις περιοχές που μπορεί κανείς να βρει πραγματικές ευκαιρίες και να νοικιάσει ένα οίκημα ακόμα και για ολόκληρο το καλοκαίρι γνωρίζοντας ότι θα έχει από το πουθενά ένα εξοχικό ή και μια εποχική κατοικία, είναι το Ξυλόκαστρο, το Χαλκούτσι, η Ερέτρια, η Επίδαυρος, το Λουτράκι και η Κύμη.
Φυσικά, ακόμα και με αυτή την αλλαγή πλεύσης πολλών ενοικιαστών, δεν εκλείπουν τα παράλογα και οι υπερβολικές απαιτήσεις, αφού μπορεί κανείς να συναντήσει σπίτια 30 και 40 τετραγωνικών με 600 και 700 ευρώ το μήνα, μόνο και μόνο επειδή μπορεί να είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως ο Πόρος ή το Αγκίστρι όπου υπάρχει οικία 36 τ.μ. με 2.000 ευρώ ενοίκιο το μήνα.
Νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη δείχνουν εξίσου μια μικρή τάση προς μίσθωση με το μήνα ή τη σεζόν, αλλά σε τιμές απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα, με μια μονοκατοικία 72 τ.μ. στην Παράγκα να ενοικιάζεται με 6.000 ευρώ για τον Ιούνιο, 8.000 τον Ιούλιο και 10.000 τον Αύγουστο.
Σε κάθε περίπτωση το τρίμηνο που ξεκινάει από τη Δευτέρα θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον case study για τον τουρισμό εσωτερικής «καύσης» και μια ευκαιρία μπιχεβιοριστικής ανάλυσης των ενοικιαστών ως προς το κατά πόσο αντιλαμβάνονται την εποχή ή πάνε να βγάλουν με το ενοίκιο ενός μήνα όλη τη σεζόν τους!
Ακου τωρα να μένεις σε παραλια που φερει το ονομα “Παράγκα” και να πληρώνεις δεκαχιλιαρο τον μήνα. Σιγουρα οξύμωρο αυτο, εκτός και από ληστρικο!
Για να κάνεις διακοπές στην Ελλάδα την σήμερον ημέρα πρέπει να δηλωθείς Αφγανός η Σύριος, θα σε βάλουν στο καλύτερο ξενοδοχείο με τσάμπα φαι και ρεύμα συν επίδομα