Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελυταίο διάστημα στις Αλκυονίδες, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής, αφού ο καταστροφικός σεισμός του 1981 είχε επιπτώσεις στους κατοίκους και το δομημένο περιβάλλον, αφήνοντας ανεξίτηλες μνήμες…
Ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γκιώνης Γεώργιος σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του Δήμου,εκτός άλλων θεμάτων (πυροπροστασία και covid-19) έθεσε το θέμα της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας και αναζήτησε τρόπους ενημέρωσης του κοινού αλλά και μέτρα προφύλαξης και προστασίας.
Στο Λουτράκι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του loutrakiblog.gr βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο γνωστός σεισμολόγος κ. Τσελέντης και η ομάδα του. Σε συνεργασία με το δήμαρχο κ. Γκιώνη Γιώργο,τοποθέτησαν σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα σημεία της περιοχής (Λουτράκι, Περαχώρα, Λίμνη, Σχίνος κ.α.) αλλά και σε κτίρια.
Το ρήγμα των Αλκυονίδων ανησυχεί τους σεισμολόγους, όπως έχουν τονίσει σε δηλώσεις τους, τόσο ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.
“Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων” είχε προειδοποιήσει το καλοκαιρί του 2019 και συνέστησε ότι “θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα”.
Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων έχει δηλώσει ότι
“έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.
Ο κ. Γκιώνης δήλωσε στο Loutrakiblog.gr
“Η φημολογία ότι οι συνεχείς μικρές σεισμικές δονήσεις αποτελούν “ξέσπασμα” δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη.Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και πάντα πρέπει να προσέχουμε. Ανα πάσα ώρα μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός. Σα δήμος, μέλημά μας είναι η ενημέρωση όχι μόνο των δημοτών αλλά και των επισκεπτών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον εγνωσμενου κύρους σεισμολόγο-καθηγητή κ. Τσελέντη, όντως τοποθέτησε σεισμογραφικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας σε διάφορα μέρη του δήμου και σε δημοτικά κτίρια. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Τσελέντη και την ομάδα του. Αν χρειαστεί να ενημερωθεί ο κόσμος για κάτι περαιτέρω, θα το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην κατεύθυνση αυτή κοιτάμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Θα ανακοινώσουμε και τους ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης ανά διαμέρισμα του δήμου, σε περίπτωση σεισμού”
Ο σεισμός του 1981
Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.
Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο. Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό.
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.
Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού: Χρήσιμος οδηγός αντισεισμικής προστασίας
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, συνιστά να είμαστε προετοιμασμένοι για να μπορούμε να προστατευθούμε κατά τη διάρκεια του σεισμού, αλλά και για να έχουμε την κατάλληλη αντισεισμική συμπεριφορά μετά από τη δόνηση.
Τι πρέπει να κάνετε από τώρα: Προετοιμαστείτε
Ενημερωθείτε για το σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας
Συζητήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας και επισήμανετε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σας ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.
Εφοδιαστείτε με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κ.λπ.
Μεριμνήστε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σας. Επισήμανετε επικινδυνότητες και προσπαθήστε να τις μειώσετε. Τοποθετήστε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στηρίξτε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάτε βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διορθώστε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.
Λάβετε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.
Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού – Εάν είστε μέσα σε κτίριο
- Μείνετε στο χώρο που βρίσκεστε και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
- Σκύψτε, καλυφθείτε κάτω από ένα γερό έπιπλο(τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα)ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
Εάν είστε σε εξωτερικό χώρο
- Απομακρυνθείτεαπό τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν), και προφυλαχθείτε κατάλληλα.
- Απομακρυνθείτεαπό την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα (tsunamis).
- Μειώστε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας, εάν οδηγείτε, και σταθμεύστε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά. Φροντίστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία.
Τι πρέπει να κάνετε μετά το σεισμό: Εφαρμόστε το προσεισμικό σχέδιο σας
- Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέστε κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρτε μαζί σας τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείτε απαραίτητα.
- Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνό σας ή το αυτοκίνητό σας. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.
- καταφύγετε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.),μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.
- Περιμένετε μετασεισμούς.Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.
- Βοηθήστε συνανθρώπους σας που έχουν ανάγκη.Μην μετακινήσετε βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημερώστε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166).
Μάλλον πλησίασε η ώρα του μεγάλου σεισμού, ας μην κλείνουμε τα μάτια μας!
ΠΟΙΕΣ ΦΙΜΟΛΟΓΙΕΣ ΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΑΧΩΡΙΤΕΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΈΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΌ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΕΝΤΎΠΩΣΗ; ΣΑΝ ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΆ.
😂😂😂😂
Έλα μωρέ και συ, δεν έθιξαν την Περαχώρα. Χαλάρωσε γιατί αν γίνει κάτι δεν θα είναι μόνο στην Περαχώρα. Όλους μας νοιάζει. Οι φήμες δεν έχουν να κάνουν με αυτό που νομίζεις αλλα με τους μικρούς σεισμούς ως προειδοποίηση ενός πολύ μεγάλου. ΄Κατάλαβες?
Στην Περαχώρα τοποθετήθηκε ο πρώτος νέος σεισμογράφος πάντως
22:04 άλλο λέει άλλα ντι άλλων κατάλαβε το μυαλό σού.
ΟΟ. 39 ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΘΙΞΕΣ ΚΑΘΌΛΟΥ ΤΟ ΧΩΡΙΌ ΜΟΥ. ΕΣΎ ΑΠΌ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΜΠΑΧΑΜΕΣ….ΚΑΛΟ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΏΣΟΥΝ ΓΙΑΤΊ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΑΣΤΕΊΑ ΌΤΑΝ ΈΓΙΝΕ ΤΟ 81 ΑΦΗΣΕ ΠΟΛΛΆ ΣΗΜΆΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΑΧΩΡΙΤΕΣ ΞΈΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΈΧΟΥΜΕ.
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ. ΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΟΜΩΣ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ? ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΑΙΑ ΚΤΙΡΙΑ.
Λοιπόν εκτός από πιθανό μελλοντικό σεισμό, μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι και για το τωρινό πρόβλημα που λέγεται Πλαγκτόν ή όπως αλλιώς λέγεται? Η θάλασσα είναι μία αηδία! Πως το βλέπετε το πράγμα. Θα την κοιτάμε μόνο τη θάλασσα? Γιατί δεν βγαίνουν τα σκάφη που καθάριζαν τη θάλασσα πέρσι? Κάτι πρέπει να γίνει. Άμεσα.
19:35 Δεν ειναι πλακτον αυτο ειναι κατι αλλο διαφανές με πορτοκαλι ματακι και πολλα σαλια ειναι οι εποχη τους
Δεν είναι πλαγκτόν είναι μαλάκιο που τα περισσότερα είναι ψόφια με αποτέλεσμα αυτή την έντονη δυσοσμία.
Είναι ψόφια μαλάκια.