Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας υποδέχτηκε στο γραφείο του την Ευρωπαία Επίτροπο, Μαρία Γκάμπριελ, αρμόδια για τα θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Δήμας παρουσίασε στην Επίτροπο τις δράσεις και τους στόχους που επετεύχθησαν τους πρώτους μήνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσον αφορά την Έρευνα, την Καινοτομία και στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και τα μελλοντικά πλάνα του στρατηγικού σχεδιασμού.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δήμας περιέγραψε στην κα Γκάμπριελ τις προοπτικές που δημιουργεί για τον τομέα της Καινοτομίας στην Ελλάδα η ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας, που θα εγκατασταθεί στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, στην Αττική, η οποία θα συζητηθεί στην επόμενη διυπουργική ΣΔΙΤ. Επιπλέον παρουσίασε την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα νεοφυών επιχειρήσεων, που τίθεται σε λειτουργία το επόμενο 3μηνο και αναμένεται να χαρτογραφήσει, καταγράψει και οργανώσει το οικοσύστημα των startup ενώ ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στην πολύ συμβολική και ουσιαστική μετεγκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο ανεκμετάλλευτο Ολυμπιακό ακίνητο στο Γουδή. Τέλος ο κ. Δήμας ανακοίνωσε στην κα Γκάμπριελ πως ψηφίζεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπερτριπλασιασμός του ποσοστού υπερέκπτωσης δαπανών στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και η αλλαγή του νομικού πλαισίου με στόχο τη συντόμευση της διαδικασίας πιστοποίησης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης.
Ακολουθεί η δήλωση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστου Δήμα μετά το πέρας της συνάντησης με την Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Γκάμπριελ:
«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την κα Γκαμπριελ. Συζητήσαμε για την προοπτική της δημιουργίας μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για την Έρευνα και την Καινοτομία, η οποία σταδιακά θα συνδεθεί και με τον τομέα της εκπαίδευσης. Επιπλέον στόχος είναι και η γεφύρωση του χάσματος Καινοτομίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη γνώση που θα συγκροτεί σε ενιαίο σύνολο τις πολιτικές για την κίνηση των ιδεών, των ερευνητών και των φοιτητών εντός Ευρώπης. Επίσης συζητήσαμε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινά αποδεκτό πως για να τις αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο απαιτείται συνεργασία. Η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με το φαινόμενο του «brain drain» προς άλλες Ηπείρους και μέλημα της είναι να προσελκύσει τους χιλιάδες νέους επιστήμονες που έφυγαν είτε προς τις ΗΠΑ είτε προς τις αγορές της Ασίας. Όσον αφορά το έργο μας, παρουσίασα τους στόχους μας και την έμφαση που έχουμε δώσει στην προώθηση της βασικής Έρευνας αλλά και στην σύνδεση του ερευνητικού ιστού με την αγορά, που θα συντελέσει αφενός στην βελτίωση των δεικτών Καινοτομίας της χώρας, οι οποίοι μέχρι σήμερα παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Έ.Έ., αλλά αφετέρου θα συνεισφέρει στην γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Εντός αυτού του πλαισίου φιλοδοξούμε η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον τομέα της Έρευνας & Καινοτομίας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, βελτιώνοντας αισθητά τις επιδόσεις μας στους διεθνείς δείκτες Καινοτομίας.
Μέσα σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και γίνεται διαρκώς ανταγωνιστικότερο, η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία είναι μονόδρομος για εμάς και αποτελεί το όχημα για να ανταπεξέλθουμε από κοινού με την Ευρώπη στις προκλήσεις της νέας εποχής όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή, η Ευρωπαϊκή και Εθνική Άμυνα, η αγροδιατροφή και εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας.»
|