Από το 2012, που άνοιξε τις πόρτες του, περισσότερα από 25.000 άτομα έχουν συμμετάσχει στις μαζικές «ζωντανές κηδείες» στην Νότια Κορέα. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος σε αυτές, έχουν σκοπό να καλυτερεύσουν την ζωή τους προσομοιώνοντας τον θάνατό τους.
«Όταν συνειδητοποιήσεις τον θάνατό σου και ταυτόχρονα τον ζήσεις, τότε αλλάζεις και στάση ζωής», δήλωσε ο 75χρονος Cho Jae-hee, που συμμετείχε πρόσφατα σε μια «ζωντανή κηδεία», σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «καλός θάνατος» και διεξάγεται από το θεραπευτικό κέντρο.
Δεκάδες άνθρωποι πήραν μέρος στην εκδήλωση, όπως αναφέρει το Reuters, από εφήβους μέχρι και ηλικιωμένους, κάνοντας την διαθήκη τους και ξαπλώνοντας μέσα σε ένα κλειστό φέρετρο για περίπου 10 λεπτά.
Ο 28χρονος φοιτητής Choi Jin-kyu, είπε πως ο χρόνος που πέρασε μέσα στον φέρετρο τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως πολλές φορές υπήρξε ανταγωνιστικός ως προς τους άλλους. «Όσο βρισκόμουν στο φέρετρο, σκεφτόμουν ποια ακριβώς είναι η χρήση του», είπε ο 28χρονος και συμπλήρωσε πως σχεδιάζει να ανοίξει την δική του δουλειά μετά την αποφοίτησή του, παρά να επιχειρήσει να μπει στην άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας.
@express.co.uk
Πολλοί νεαροί Νοτιοκορεάτες έχουν μεγάλες προσδοκίες για μια καλή εκπαίδευση και εργασία, όμως η οικονομία της χώρας και η αύξηση της ανεργίας, μετέτρεψαν τα όνειρα τους σε εφιάλτη.
Ο καθηγητής παθολογίας Yu Eun-sil, αναφέρει πως «Είναι σημαντικό να μάθεις και να προετοιμαστείς για τον θάνατο, ακόμα και σε νεαρή ηλικία». Το 2016 οι αυτοκτονίες στην Νότια Κορέα έφτασαν τις 20.2 για κάθε 100.000 κατοίκους, σχεδόν το διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η εταιρεία Hyowon, ξεκίνησε να προσφέρει τις «ζωντανές κηδείες» ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν περισσότερο τις ζωές τους και να αναζητήσουν συγχώρεση και συμφιλίωση με συγγενείς και φίλους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου. Πολλές φορές χρειάστηκε να αλλάξει την γνώμη ανθρώπων που σκέφτονταν την αυτοκτονία. «Θέλω να μάθω στους ανθρώπους ότι έχουν σημασία και πως κάποιος θα λυπηθεί πολύ όταν ‘φύγουν’», είπε σκουπίζοντας τα δάκρυά του. «Η ευτυχία είναι στο παρόν», συμπλήρωσε.