Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Αλιευτικός τουρισμός στον Κορινθιακό Κόλπο

- Advertisement -

Οι αλιείς τη στιγμή αυτή  στον Κορινθιακό Κόλπο αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης  δεδομένης της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων και της ταυτόχρονης πολυετούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Ο Αλιευτικός τουρισμός είναι, όπως έχουν δείξει τα στοιχεία, ένα ισχυρό Αγροτικό προϊόν και από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Τα βήματά μας θα πρέπει να είναι γρήγορα και σωστά. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά με την προσέλκυση επιπλέον τουριστών. Ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας με την παραμονή των νέων στο επάγγελμα του ψαρά και ενισχύονται τα εισοδήματα τους.

Ας ξεκαθαρίσω ότι ο Αλιευτικός τουρισμός, είναι διαφορετικό προϊόν από το θαλάσσιο τουρισμό και τα σκάφη αναψυχής. Αναφέρομαι σε επαγγελματικά Αλιευτικά σκάφη κατάλληλα διαμορφωμένα, ούτως ώστε να μεταφέρουν τουρίστες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιζητούν να ζήσουν από κοντά αυτό το είδος τουρισμού και να γευθούν επάνω στο σκάφος τα αλιεύματα, που οι ίδιοι αλίευσαν ή που το σκάφος αλίευσε και τους τα προσφέρει ως γεύμα. Οι ίδιοι συμμετέχουν στην όλη διαδικασία της αλίευσης μιας κι αυτό είναι που έχουν πληρώσει για να δουν και να απολαύσουν.

Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση μέσα από ημερίδες σε τοπικό και δημοτικό επίπεδο ώστε να ενημερωθούν όλοι ( ψαράδες, τουριστικοί  πράκτορες, πολιτικοί ,ΜΜΕ) για το αγροτικό προϊόν που διαθέτουμε και λέγεται Αλιευτικός τουρισμός. Θα πρέπει να εισαχθεί στα είδη του θεματικού τουρισμού που προσφέρουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Η Ευρωπαϊκή ένωση επιδοτεί προγράμματα για την προώθηση του Αλιευτικού τουρισμού ( Interregional Mediterranean project: Fishing Tourism for sustainable development in the Mediterranean area-είναι για 6 χώρες μαζί με την Ελλάδα.) διευκολύνοντας τους ψαράδες, να κάνουν Αλιευτικό τουρισμό και να συμμετέχουν και στα Ευρωπαϊκά όργανα στην Αλιεία.

Για τον Κορινθιακό θα πρέπει αρχικά σε κάθε λιμάνι να υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος, με άδεια Αλιευτικού τουρισμού. Αυτό θα πρέπει να το προβάλλουμε εσωτερικά αλλά κυρίως στο Εξωτερικό. Ο Κορινθιακός αποτελεί πλέον θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και συγκαταλέγεται στις θαλάσσιες περιοχές Natura 2000. Με υπουργική απόφαση έχει δημιουργηθεί  Φορέας  Διαχείρισης στις αρμοδιότητες του οποίου, συμπεριλαμβάνεται η προβολή όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που τον καθιστά μοναδικό, συμμετέχοντας σε εκθέσεις σχετικές με τον θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Πανελλαδικά υπάρχουν σκάφη τα οποία ήδη έχουν άδεια για Αλιευτικό τουρισμό και η εμπειρία που έχουν μέχρι τώρα αποκτήσει μπορεί να βοηθήσει και τους ψαράδες μας εδώ στον Κορινθιακό. Υπάρχει ηλεκτρονική πανελλαδική πλατφόρμα   ( www.fishingtrips.gr) στην οποία υπάρχουν όλες οι πληροφορίες  και η επικοινωνία  μαζί τους θα είναι πολύτιμη.

Μέσα από την συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης  με τον Σ.Π.Ο.Α.Κ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου  «Ο ΑΡΙΩΝ» ) που είναι ο σύνδεσμος των 14 Δήμων του Κορινθιακού, των 4 Περιφερειών και των αντίστοιχων συλλόγων επαγγελματιών Αλιέων, έχουμε την βάση για άμεση ενημέρωση όλων των ψαράδων μέσα από τις διευθύνσεις Αλιείας και την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Α. Κάλεσμα σε κάθε Νομό και ενημέρωση των Συλλόγων Αλιέων, των επαγγελματιών του τουρισμού και όλων των εμπλεκομένων φορέων  με ομιλητές ειδικούς πάνω στο θέμα του Αλιευτικού τουρισμού και φυσικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Β. Εξασφάλιση ενδιαφερομένων Αλιέων όσο το δυνατό περισσότερων για μετατροπή των σκαφών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε Τουριστικά Αλιευτικά και εξασφάλιση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή ένωση που θα τα διαθέτει για αυτό το σκοπό.

Γ. Συμμετοχή του Αλιευτικού τουρισμού στον Κορινθιακό Κόλπο ως αναπτυσσόμενο είδος θεματικού τουρισμού, σε όλες τις εκθέσεις στην Ελλάδα και σε σχετικές εκθέσεις στο εξωτερικό με την βοήθεια τουριστικών πρακτορείων που ήδη το προβάλλουν.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Κορινθιακού Κόλπου αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη όλης της περιοχής γύρω από αυτόν και φυσικά έχουν να κάνουν με την τουριστική προβολή μέσα από την οποία θα ωφεληθούν όλοι οι Δήμοι.         Η προσέλκυση τουριστών, μέσα από την ορθολογική ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, και η αύξηση του εισοδήματος των επαγγελματιών Αλιέων και των επαγγελματιών του τουρισμού  θα πρέπει να μας οδηγήσει σταδιακά στην διαπίστωση ότι έχουμε το ¨θησαυρό¨  που λέγεται Κορινθιακός. Ας τον προστατεύσουμε λοιπόν όπως έχουμε καθήκον και ας προβάλλουμε σε όλους την μοναδικότητά του, που είναι αδιαμφισβήτητη και ας ωφεληθούμε πολλαπλά.

 

Τάσος Δροσόπουλος

Φυσικός-Εκπαιδευτής Αυτόνομης Κατάδυσης

Αντιπρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έλα οι ΜΚΟ να κάνουν παιχνίδι. Όταν ήταν οι Τσούχτρες, μας φλωμοσατε στην ενημέρωση για υπέρ αλίευση.Τώρα μιλάτε για αλιευτικό τουρισμό για τους επαγγελματίες.Το κακό που κάνουν με τα υπομεγεθη τσιμουδιά.Με πρόσχημα την προστασία του Κόλπου ήρθαν οι ΜΚΟ.

    • περισσότερες δραστηριότητες στον Κορινθιακό, σημαίνει περισσότερα νεκρά δελφίνια,λιγότερα ψαρια.Νatura είπατε; Άρα λιγότερα σκάφη,λιγότεροι ψαροντούφεκαδες,λιγότερα δίχτυα και παραγαδια,λιγότερες δραστηριότητες στις παραλίες.διαλεχτεεεεεε……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog