Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Ο ευεργέτης Δήμος Δανιήλ. Ιστορικό Αφιέρωμα.

- Advertisement -

Ο Δήμος Αναστασίου Δανιήλ γεννήθηκε το 1882 στο Σοφικό της Κορινθίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα νέος ακολουθεί το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, που χαρακτήρισε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Πελοποννήσου προς τις Η.Π.Α., την τότε γη της επαγγελίας.

*του Αναστάσιου Λυμπερίου

Μην έχοντας άλλες επιλογές, εργάστηκε σε διαφορές πολιτείες των Η.Π.Α. και σε πολλές δουλειές για να εγκατασταθεί στο τέλος μόνιμα πλέον στη πόλη της Νέας Υόρκης το 1918.

 Ο Δήμος Δανιήλ ανήσυχο πνεύμα και άνθρωπος με ικανότητες κατόρθωσε δουλεύοντας νύχτα-μέρα να δημιουργήσει επικερδής επιχείρηση (ανθοπωλείο) και να επεκταθεί συγκεντρώνοντας σημαντική οικονομική δύναμη, κάτι που τον έκανε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους Έλληνες συμπατριώτες του.

                                        (Ο Δήμος Δανιήλ στις Η.Π.Α)

Όπως οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το τόπο τους για λόγους επιβίωσης, ο Δανιήλ δεν έπαψε ποτέ να σκέφτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του, για αυτό και από την στιγμή που απέκτησε μια οικονομική επιφάνεια άρχισε να στέλνει χρήματα στο Σοφικό και να συμμετέχει ενεργά σε διάφορες αγαθοεργίες.

Τη περίοδο της μεγάλης Κρίσης του 1929 στις Η.Π.Α  η επιχείρηση του Δήμου Δανιήλ όχι μόνο άντεξε αλλά λόγω επιτυχημένων κινήσεων σημείωσε σημαντικά κέρδη που του του έδωσαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα στο Σοφικό , όπως τη πρώτη προσπάθεια υδροδότησης του χωριού, η οποία είχε ξεκινήσει με ενέργειες του τότε Υπουργού Κων. Μανιαδάκη.

(Ο Δήμος Δανιήλ με συγγενείς και συνεργάτες στην επιχείρηση του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης)
Ο ευεργετισμός του  Δανιήλ στράφηκε παράλληλα προς το χώρο της πίστης . Χρηματοδότησε την εξόφληση των δανειστών της Μονής της Θεοτόκου Σοφικού η οποία απώλεσε λόγω των δανείων και των χρεών  το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας, την ανακαίνιση του Ναού της Ευαγγελίστριας και την ανοικοδόμηση
Ναού της Αναλήψεως στο Όρος Τζάλικα την οποία και εξ ολόκληρου χρηματοδότησε.
Το 1935 αγοράζει από τον Παναγιώτη Γ. Ροκανά ένα μεγάλο οικόπεδο στο κέντρο του χωριού για την ανέργεση του Ναού. Άλλωστε αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που ο Ροκανάς δέκτηκε να παραχωρήσει το οικόπεδο.
Ο Δήμος Δανιήλ μετά από παρότρυνση των κατοίκων του Σοφικού αποφασίζει το 1969 να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο έργο του Σοφικού : την ανέργεση του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος η οποία και συμβόλιζε την ένωση των τριών ενοριών που υπήρχαν τότε στο Σοφικό.
Το έργο της ανοικοδόμησης του Ναού περατώθηκε στα τέλη του 1973 και στις 14 Ιουλίου  του 1974 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κορινθίας Παντελεήμονα. Το ποσό που διέθεσε  υπολογίζεται πως ανήλθε σε δεκάδες εκατομμύρια δραχμές, ποσό που αυξήθηκε από τα έσοδα της Ερανικής Επιτροπής και από τις προσφορές άλλων δωρητών.
                             (Ο Δήμος Δανιήλ στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος)
Παντρεύτηκε την συμπατριώτισσα του Παναγιώτα Αν. Ντούρου (αδελφή του εκ μητρός παππού μου Κωνσταντίνου Ντούρου) με την οποία απέκτησε δυο τέκνα: τον Αναστάσιο και την Δήμητρα.
(Ο Δήμος Δανιήλ με την οικογένεια του)
Ο Δήμος Αναστασίου Δανιήλ απεβίωσε το 1976 στην Νέα Υόρκη πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών.
Στις 9 Οκτωβρίου 2005 προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη του χωριού έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο προαύλιο του Ναού της Αγίας Τριάδος.
      (Η προτομή του Δήμου Αναστασίου  Δανιήλ  ‘ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΣ’ στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος).
  *ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης. 
tasoslimp@yahoo.gr
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το Σοφικό οφείλει πάμπολλα στον Σοφικίτη ευεργέτη Δήμο Δανιήλ και η Ελλάδα τα πλείστα στον έτερον Σοφικίτη, Κωνσταντίνο Μανιαδάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog