Είναι αλήθεια πως χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας ή είναι απλώς μια αρκετά διαδεδομένη παρανόηση;
Σίγουρα θα έχετε βρεθεί σε συζήτηση όπου κάποιος αναφέρει με περισπούδαστο ύφος ως επιστημονικά θεμελιωμένο γεγονός πως στην πραγματικότητα ο άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί, παρά μόνο ένα ελάχιστο μέρος του εγκεφάλου του, της τάξεως του 10%. Στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός αυτός κάθε άλλο παρά αποδεδειγμένος είναι.
Ας κάνουμε πρώτα μια αναδρομή στην ιστορία του προαναφερθέντος μύθου. Το ισχυρότερο έρεισμα του πρόκειται για μια φερόμενη δήλωση του Albert Einstein στην οποία αναφέρεται στην ιστορία του 10%. Πηγαίνοντας πιο πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, ο πρωτοπόρος της ψυχολογίας William James είχε γράψει «Χρησιμοποιούμε μόνο ένα μέρος τον νοητικών και σωματικών μας λειτουργιών», χωρίς να αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Στην πορεία η ιστορία διαδόθηκε αρκετά, ώσπου το 1932 ο δημοσιογράφος Lowell Thomas την χρησιμοποίησε στον πρόλογο ενός βιβλίου με αποτέλεσμα ο μύθος να διαδοθεί ακόμα περισσότερο. Μέχρι σήμερα, ο μύθος του 10% έχει διαδοθεί σ’ολόκληρο τον κόσμο σε σημείο που να θεωρείτε λανθασμένα ως επιστημονική αλήθεια.
Γιατί όμως ο συγκεκριμένος επιστημονικός μύθος ασκεί τέτοια γοητεία, σε σημείο που να καταφέρνει να περνά ως πραγματικότητα; Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος μύθος αφήνει την υπόνοια απείρων νέων, ανεξερεύνητων δυνατοτήτων για τον άνθρωπο. «Αν απλοί άνθρωποι
μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το άλλο 90%, τότε θα μπορούσαν να θυμούνται και το 20.000στό ψηφίο του αριθμού π ή ίσως να έχουν ακόμα και… τηλεκινητικές δυνάμεις»! Το παραπάνω απόσπασμα από το περιοδικό Scientific American δείχνει ξεκάθαρα τι είδους προσδοκίες δημιουργεί ο μύθος του 10% και η πιθανότητα ενός αχρησιμοποίητου 90%. Άραγε σ’αυτό κρύβονται τηλεπαθητικές δυνάμεις, μήπως είναι το κέντρο όλων αυτών που αποκαλούμε υπερφυσικές δυνατότητες;
Πάντως, ο Dr Beyerstein, διακεκριμένος επιστήμονας, καταπολεμά τέτοιου είδους αντιλήψεις και μάλιστα παραθέτει 7 επιχειρήματα/θέσεις κατά του μύθου. Συγκεκριμένα:
– Εάν δεν χρησιμοποιούμε το 90% του εγκεφάλου μας τότε η οποιαδήποτε καταστροφή στις περιοχές αυτές δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τον άνθρωπο. Όμως, στην πραγματικότητα, και η πιο μικρή βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις.
– Ο μύθος του 10% έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της Εξέλιξης.
Ο εγκέφαλος αποτελεί ένα από τα πιο απαιτητικά όργανα όσον αφορά την κατανάλωση οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών. Εάν λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος αυτού δεν ήταν απαραίτητο, τότε η φυσική επιλογή δεν θα είχε επιτρέψει την ανάπτυξη του.
– Η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η παρακολούθηση έχει αποκαλύψει πως ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου όλες οι περιοχές του εγκεφάλου βρίσκονται σε δραστηριότητα, εν πάσει περιπτώσει χαμηλή. Μόνο σε περίπτωση εγκεφαλικής βλάβης κάποια περιοχή του εγκεφάλου σταματά να λειτουργεί.
– Ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σαν μία ενιαία μάζα αλλά διαφορετικές περιοχές είναι υπεύθυνες για διαφορετικές λειτουργίες. Δεκάδες χρόνια μελέτης έχουν δείξει πως στον
ανθρώπινο εγκέφαλο δεν υπάρχουν περιοχές που δεν ανταποκρίνονται σε κάποια λειτουργία.
– Οι επιστήμονες συνηθίζουν να εισάγουν ένα μικροσκοπικό ηλεκτρόδιο στον εγκέφαλο για να καταγράψουν την δραστηριότητα ενός εγκεφαλικού κυττάρου. Σε περίπτωση που
το 90% των κυττάρων ήταν αχρησιμοποίητα, θα γίνοταν φανερό μ’αυτόν τον τρόπο, γεγονός που δεν συμβαίνει.
– Μια ακόμα επιστημονική μέθοδος περιλαμβάνει την καταμέτρηση μιας συγκεκριμένης ομάδας μορίων, που εντοπίζονται μέσω ακτινογραφίας, στον εγκέφαλο. Εάν το 90% αποτελούνταν από αχρησιμοποίητα κύτταρα, τότε οι περιοχές αυτές θα εμφανίζονταν κενές σε μια ακτινογραφία του εγκεφάλου, το οποίο όμως δεν συμβαίνει.
– Τέλος, τα αχρησιμοποίητα κύτταρα του εγκεφάλου έχουν τη συνήθεια να εκφυλίζονται. Εάν το 90% ήταν αχρησιμοποίητα κύτταρα, τότε μια αυτοψία του εγκεφάλου ενός ενήλικα θα παρουσίαζε πληθώρα εκφυλισμένων κυττάρων.
ρητορική ερώτηση , ο Γκιώνης πόσο τις % του εγκεφάλου του χρισημοποιεί ?
όποιος πλησιάσει πιο κοντά κερδίζει μια ασφαλτόστρωση 10 μέτρων !!!